Freeze! Dankzij deze tips weet jij voortaan welke voedingsmiddelen je kan invriezen en voor hoelang

Print
Freeze! Dankzij deze tips weet jij voortaan welke voedingsmiddelen je kan invriezen en voor hoelang

Foto: iStock

Nope, niet alle voedingsmiddelen zijn een even lang leven beschoren in het vriesvak. De twee vragen die iedere huisvrouw of -man zich dan ook weleens stelt: “Welk eten is ideaal om in te vriezen?” en “Hoelang blijf dat eten dan goed?”. Wij hunkeren door de coronacrisis meer dan ooit naar het antwoord op deze (levens)vragen. Want het is heus niet meer vanzelfsprekend om zomaar alle voedingsmiddelen die je zoekt meteen te vinden in je supermarkt. De oplossing? Invriezen! Gelukkig staan er enkele tips voor jou klaar om een echte ‘vries-expert’ te worden.

Stel je voor: Je hebt al een hele dag ongelofelijk veel zin in die overheerlijke zelfgemaakte lasagne, maar je vindt niet meer alle ingrediënten in de winkel *worst case scenario*. Uhu, er staat je een moeilijke opdracht te wachten: je smaakpapillen ervan overtuigen dat een ander gerecht even goed is. Of je haalt de ingrediënten - nog beter: het reeds bereide gerecht - simpelweg uit de diepvriezer! JaniTV to the rescue met een handleiding om aan het vriezen te gaan!

Algemene wist-je-datjes

#1 Om voedsel in te vriezen, stel je je diepvries het best in op een temperatuur van -18 graden.

#2 Ontdooi je producten niet op kamertemperatuur, maar laat ze in de koelkast ontdooien of gebruik je microgolf.

#3 Hoe sneller - en dus verser - je iets invriest, hoe beter het is wanneer je het weer uit de diepvriezer haalt.

#4 Wanneer je een product bijna over de vervaldatum heen is, kan je het alsnog invriezen. Maar je dient het na het ontdooien dan wel meteen op te eten.

#5 Verpak je eetwaren in zakjes of doosjes vooraleer je ze in de diepvriezer steekt. Een goede verpakking vermijdt de vorming van een laagje ijs, waardoor de kwaliteit beter blijft.

Voor elk voedingsmiddel andere tips

Wat met brood?

Brood kan je zonder problemen in de vriezer bewaren. En nog beter: het blijft zelfs heel lang goed. Idealiter bevries je het brood per drie of vier sneden in een afgesloten zakje. Wanneer je vers brood invriest, smaakt het ook na het ontdooien nog vers. Eventueel kan je het ook meermaals ontdooien, maar op den duur zal het dan wel wat aan smaak verliezen. Nog een extra tip: ook oud brood kan je nog invriezen, als je het verkruimeld teminste. Dan kan je het niet als boterhammen, maar wel als paneermeel gebruiken. Tenslotte kunnen ook andere deegwaren zoals die overheerlijke pannenkoeken – waarvan je er overdreven veel gemaakt hebt – zonder problemen de vriezer in!

Wat met fruit?

Het is niet altijd een makkie om fruit in te vriezen. Het meest geschikt zijn frambozen, bramen, bessen en kersen omdat je ze gewoon in hun geheel kan invriezen. Andere soorten fruit moet je ontpitten, schillen en in stukjes snijden alvorens je het invriest. Zo kan het acht tot twaalf maanden bewaard worden in het vriesvak, waarna je het het beste gelijk opeet of in een smoothie verwerkt. Oh yessss, jouw favoriete zomerfruit kan jij voortaan dus ook gewoon in de winter nog eten!

Wat met groenten?

Bij het invriezen van groenten is het belangrijk om te blancheren. In mensentaal: dompel de rauwe groenten enkele minuten onder in heet water en dep ze droog. Zo maken de enzymen, die voor bederf zorgen, geen schijn van kans meer. Voorgesneden groenten en rauwkost kan je zo een 3 maanden bewaren en voor anderen groenten geldt een houdbaarheid tot wel 12 maanden. Je kan gelukkig bijna alle groenten invriezen. Al wordt het voor sla, tomaat en komkommer wel afgeraden omdat ze veel water bevatten en er anders niet veel van over schiet. Maaaar voortaan geen excuus meer om ongezond te eten, want zonder al te veel moeite heb je vanaf nu dus altijd groenten in huis.

Wat met vleesekes?

Bewerkt of bereid vlees kan je maar een paar maanden bewaren in de vriezer. Daarentegen blijft gehakt, een steak of ander onbewerkt rauw vlees - bevroren weliswaar - meer dan een jaar houdbaar. Wanneer je ogen weer eens groter waren dan je mond, bij het uithalen van het vlees, heb je geluk. Want indien je het vlees in de microgolfoven of onder stromend water hebt ontdooid, mag je het daarna nog één keer opnieuw invriezen om het later op te eten. Al kunnen de smaak en de textuur van het vlees bij een tweede keer ontdooien natuurlijk wel een tikkeltje anders zijn.

Wat met vis?

Voor ieder product – maar zeker ook voor vis – geldt dat je het beter niet meer invriest wanneer de vervaldatum overschreden is. Wanneer je verse vis koopt, kan je dat het best meteen invriezen. Dat doe je door het apart te verpakken, met zo weinig mogelijk lucht erin. Zo kan het maximum een viertal maanden bewaard worden. Vis dat je in de supermarkt koopt, is meestal al eens ingevroren geweest waardoor het jammer genoeg niet meer geschikt is om alsnog in te vriezen.

Wat met spaghetti- en andere sauzen?

Yes yes yes! Spaghettisaus kan je heel lang – ongeveer zo een twee jaar - bewaren in de vriezer. Door bepaalde componenten in de saus blijven de smaak en de textuur zo goed als hetzelfde. Onder andere tomaten zijn het ideale ingrediënt tegen bederf. Bovendien zijn ook andere sauzen en soep een lang leven in het vriesvak beschoren.

En nu? Hup hup hup, invriezen maar!

Meer over food

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video