Sorry, kleine! Onderzoek wijst uit dat het oudste kind dan tóch succesvoller is

Print
Sorry, kleine! Onderzoek wijst uit dat het oudste kind dan tóch succesvoller is

Foto: Pinterest

Uit onderzoek bij duizenden gezinnen blijkt dat het oudste kind toch meer succes boekt in het leven dan zijn/haar jongere broer(s) of zus(sen). Straffer nog: de Benjamin van de bende zal naarmate hij/zij meer broers of zussen heeft, nog slechter scoren in de "universiteit van het leven".

De junior-gezinsleden zouden 20 tot 40 procent vaker in de strafhoek terechtkomen op school en komen ook opvallend vaker in aanraking met het gerecht. Als je deel uitmaakt van een groot gezin, ziet de toekomst er trouwens nog iets minder rooskleurig uit. “Hoe meer oudere broers of zussen, hoe groter de kans dat ze zich inlaten met criminaliteit", klinkt het bij professor Doyle, die het onderzoek leidde. Dat komt wellicht omdat zij - in tegenstelling tot de eerstgeborene - niet enkel zijn/haar ouders als rolmodel ziet, maar ook alle oudere broers en/of zussen. Zij lappen de regels soms ook nog aan hun laars en halen hier en daar nog wat kattenkwaad uit, wat  voor de jongste voorbeeldgedrag kan zijn. 

Heel wat onderzoeken hebben al geprobeerd om een formule op te stellen die voor elk gezin geldt, maar uiteindelijk kan je in geen enkel geval iedereen over dezelfde kam scheren. Elk gezin is anders en uiteraard spelen nog heel wat andere factoren mee in de ontwikkeling van een kind.

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video