Patsergedrag in de fitness is voor niets nodig! Met lichtere gewichten boek je zelfs betere resultaten

Print
Patsergedrag in de fitness is voor niets nodig! Met lichtere gewichten boek je zelfs betere resultaten

Foto: Shutterstock

Wanneer je naar de fitness trekt en je je tussen de opgeblazen spierbundels begeeft, maak je je net als ons waarschijnlijk al snel schuldig aan patsergedrag. Je slaakt enkele oerkreten wanneer je naar de zwaarste halters grijpt. Om de volgende dag met moeite de trap af te geraken. Klinkt bekend in de oren? Dan hebben we goed nieuws, want volgens een studie is trainen met zware gewichten niet per se beter. Ha!

Voel jij je telkens het kneusje in de gym? Denk dan in het vervolg aan dit artikel terug, want trainen met lichtere gewichten zou volgens een studie van de Universiteit van Lincols zelfs betere resultaten opleveren. Voor het experiment verdeelden wetenschappers een groep sportievelingen op in twee groepen. De ene groep trainde volgens de traditionele methode (lees: zoveel mogelijk gewicht in één keer heffen). De andere helft mocht zware en lichte gewichten afwisselen. De verrassing: het was de laatste groep die na zes weken sterker bleek te zijn, ook al hadden ze minder gewichten in de lucht gehesen.

 

LESS IS MORE

Volgens hoofdauteur Harry Dorrell ligt de verklaring in het feit dat je lichaam niet iedere dag hetzelfde aankan. “Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan de prestatie van een sporter, en die factoren wisselen van dag tot dag”, legt hij uit. “Denk bijvoorbeeld aan hoeveel iemand geslapen heeft, de voeding van de persoon, of zelfs de motivatie.”

“Dankzij de afwisselende sessie konden we het gewicht aanpassen, naargelang iemand bijvoorbeeld een dipje had”. Moraal van het onderzoek: meer is niet altijd beter. Het draait vooral om het optimaliseren van de gewichten waarmee je traint. “Als je te weinig doet, ga je je lichaam te weinig stimuleren. Maar als je te veel hooi op je vork neemt zal je jezelf vermoeien, wat het risico op blessures verhoogt”, concludeert Dorrell. Het draait dus allemaal om luisteren naar je lichaam. 

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video