Feit of fabel: verbrand je extra calorieën tijdens het sporten dankzij zweten?

Print
Feit of fabel: verbrand je extra calorieën tijdens het sporten dankzij zweten?

Foto: Shutterstock

Wie wil afvallen, moet zich in het zweet werken. Althans, dat wordt toch gezegd. Maar klopt het ook dat hoe meer je zweet, hoe meer calorieën je verbrandt? Wij hebben het antwoord.

Mag je des te trotser zijn als de parels zweet over je voorhoofd rollen? En hoe zit het dan met mensen die quasi niet zweten? Vallen die moeilijker af? We kunnen je al verklappen dat je door te zweten tijdens het sporten geen extra calorieën verbrandt. Een woordje uitleg…

Je zweet omdat je lichaamstemperatuur stijgt en je lichaam voor afkoeling wil zorgen. De verdamping van de waterdruppels op je huid – het zweet dus – is hetgeen voor verfrissing zorgt. “Maar zweten is helaas een passief proces, en vergt weinig energie", vertelt fitnessexpert Karen Austin in Women’s Health. “Als je op de weegschaal gaat staan, lijk je misschien minder te wegen, maar dat duurt maar tot je het volgende glas water drinkt.” Kortom: de extra calorieën die je door te zweten verbrandt, zijn verwaarloosbaar.

 

SPORTEN IN EEN WARME OMGEVING

Waarom trekken sommige mensen dan opzettelijk talloze lagen kledij aan om te sporten? Dat komt omdat je stofwisseling wel sneller gaat werken als je lichaamstemperatuur stijgt. En dat zorgt op zijn beurt ook voor een hogere verbrandingssnelheid. Let er wel op dat je op die momenten genoeg water drinkt.

Moraal van dit verhaal: we kunnen onze fitnessbezoekjes helaas niet inruilen voor avonden in de sauna. Darn!

 

Meest recente video's

Meer video