Eva Daeleman praat openhartig over recente miskraam: “Dit laat littekens na”

Print
Eva Daeleman praat openhartig over recente miskraam: “Dit laat littekens na”

Foto: Photonews

Krantenkoppen schreeuwen het uit, en toch vinden Eva Daeleman (29) en haar man Stijn Heymans (31) dat er nog niet open genoeg over het onderwerp gepraat wordt: een miskraam. Dus praat het koppel over hun eigen verlies in hun podcast. “We waren net geen twaalf weken zwanger, dit laat littekens na.”

“Wij hebben een miskraam ­gehad”, steekt Eva vrijwel meteen van wal in de podcast ‘Elke Dag Vakantie’ waarin het koppel allerhande onderwerpen uit hun dagelijks leven aankaart. “Ik voelde me toen ontzettend eenzaam, alsof ik op een eiland zat. Je denkt dat er weinig mensen zijn die hetzelfde hebben meegemaakt, want er wordt niet over gepraat, terwijl onze gynaecologe zegt dat één op de vijf zwangerschappen in een miskraam eindigt. Op het moment dat zoiets gebeurt, voel je je heel verdrietig. Er zit zo’n onzichtbaar ding in je buik waar je al maanden verliefd op bent en plots valt dat weg. Ook al is het er nog niet, dat is een groot gemis. Ik voelde mij gefaald in mijn vrouw-zijn, ook al heeft dat er niets mee te maken.”

 

'DE VROUW VAN DE MISKRAAM'

Eva geeft ook eerlijk toe lang getwijfeld te hebben om met haar verhaal naar buiten te komen. “Ik was al ‘het meisje van de burn-out’ (ze kreeg op haar 25ste met een burn-out en een depressie, te maken) en ‘het meisje dat masturbeert’ (ze schreef vorig jaar een boek over masturbatie), en nu word ik misschien ook nog eens ‘de vrouw van de miskraam’”, getuigt ze. “Maar ik vind het belangrijk om dit verhaal te vertellen, voor mezelf maar ook voor alle ­vrouwen en mannen.”

“De laatste tijd kreeg Eva ook steeds vaker de vraag of ze kinderen wil”, vertelt haar man Stijn. “We ontweken die vraag, omdat wij niet wisten hoe we ermee moesten omgaan. Maar praten is zo ­belangrijk.”

Eva lijkt na de podcast toch opgelucht te zijn dat ze haar verhaal heeft kunnen vertellen. “Sommige mensen stuurden een bericht: we weten niet wat te zeggen, maar we denken aan jullie. Dat is al genoeg.”

De volledige podcast kun je hieronder beluisteren:

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video