Interview met topmodel en goeddoener Natalia Vodianova: “De mode-industrie is een sterke stem geworden voor verandering”

Print
Haar levensverhaal leest als een sprookje en ze kreeg de bijnaam ‘Supernova’. Natalia Vodianova (37) heeft alle reden om grootheidswaanzin te kweken, maar het Russisch topmodel staat wel degelijk met beide voeten op de grond. Meer nog, ze zet zich in voor tal van goede doelen en wist zo ook filantrope aan haar naam vast te hangen. Reden te meer om haar te ontmoeten tijdens haar doortocht in Brussel voor een benefiet van Special Olympics.

Helderblauwe kijkers, een ingetogen lach en fluwelen stem: alles oogt, voelt en klinkt zacht bij Natalia Vodianova. En dat terwijl haar jeugd het tegenovergestelde was van voorgaand sleutelwoord. Natalia groeide op in het Russische Nizhny Novgorod, waar ze haar alleenstaande moeder hielp rond te komen door op haar elfde fruit te verkopen op straat. School moest voorrang geven aan de zorg voor haar zusjes Kristina en Oksana. Die laatste werd geboren met autisme en de hersenaandoening cerebrale parese. Rooskleurig was de jeugd van Natalia allerminst, al koestert ze die tijd enorm, omdat het net haar zusje Oksana was die het model een roze bril voorhield. “Soms hadden we niets te eten, maar dat wist Oksana niet, dus bleef ze dat onschuldig, vrolijk kind”, vertelt Natalia. “Tot op vandaag haal ik daar nog steeds enorm veel inspiratie uit.”

Op haar vijftiende werd Natalia ontdekt als model, om 71 Vogue-covers, talloze catwalkshows en vijf wolken van kinderen later de Assepoester-status te bereiken, alsook die van wereldster.
 

 

ASSEPOESTER IN HET ECHT

Maar daar hield het niet op, want het model zette haar connecties in de modewereld in voor degelijke goeddoenerij. Zo richtte ze de Naked Heart Foundation op, een liefdadigheidsorganisatie die het dagelijks leven van arme kinderen in Rusland probeert te verbeteren door gespecialiseerde opvangcentra, hulp voor gezinnen met gehandicapte kinderen en de bouw van speelpleintjes doorheen het hele land.

Ook is Natalia een gewaardeerd ‘board member’ van Special Olympics, waarvoor ze de dag van het interview naar Brussel afreisde om een benefiet bij te wonen. “De atleten van Special Olympics zijn enorm inspirerend. Niet alleen door wat ze bereikt hebben, maar ook door hun ingesteldheid.”

 

Meer over celebrity

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video