Wetenschappelijk bewezen: luie mensen zijn des te intelligenter en wel hierom

Print
Wetenschappelijk bewezen: luie mensen zijn des te intelligenter en wel hierom

Foto: Shutterstock

Is sporten nu eenmaal niet aan jou besteed? Smeekt je zetel – zoals elke avond - om wat quality time? En behoort luieren tot een van jouw vele verworven talenten? Dan hebben we goed nieuws voor jullie! Wie graag geïmmobiliseerd z’n dagen spendeert – lees: lui is – zou volgens de wetenschap eigenlijk gewoon een pak intelligenter zijn. Ha!

Je fitness-outfit zit in de was, je hebt jezelf binnengesloten, of je bent er zeker van dat je je kat ‘don’t go’ hoorde miauwen: alle smoesjes zijn goed genoeg om niet te gaan sporten en de avond bijgevolg horizontaal in je meest comfortabele outfit door te brengen. En dit wetenschappelijk weetje is de perfecte munitie om sportlievende vrienden de mond te snoeren: volgens onderzoek zouden luie mensen gewoon des te intelligenter zijn. En jij kunt het natuurlijk niet helpen dat je zo slim bent, toch?

 

Onderzoekers van de Florida Gulf Coast University namen hiervoor een groep studenten onder de loep. Zij moesten een enquête invullen waarbij ze bepaalde stellingen voorgeschoteld kregen, zoals ‘Ik denk alleen hard na als het echt moet’ en ‘Ik hou van uitdagingen waarbij ik nieuwe oplossingen moet bedenken’. Aan de hand daarvan werd de groep opgesplitst in dertig ‘denkers’ en dertig ‘non-denkers’.

Da daaropvolgende week werden beide groep nauw in het oog gehouden, en hun activiteit gemeten aan de hand van een polsband. Wat bleek? De ‘denkers’ waren veel minder actief dan de personen die minder hun hoofd over iets breken in het alledaagse leven.

Allemaal logisch eigenlijk, want wie een hoog IQ heeft zou zich minder snel vervelen en de neiging te hebben verloren te raken in gedachten. Dat betekent dat een ‘denker’ voor langere tijd kan zitten niksen, terwijl de hersenen op volle toeren draaien. De ‘niet-denkers’ of actievelingen vullen hun tijd liever door te gaan sporten.

Wil jij vanavond ook de slimmerik uithangen en ben jij van plan de zetel niet uit te komen? Voorzie naast een berg comfort food dan ook een zalig zittende outfit. - Ahja, want als we iets doen, doen we het goed! Om het iets minder 'lui' klinkend te maken, moet je maar een marathon houden. Een Netflixmarathon, ha!

Meest recente video's

Meer video