Tijd om te plannen: dit worden de reistrends van 2020

Print
Tijd om te plannen: dit worden de reistrends van 2020

Foto: Shutterstock

Het is vroeg donker, bladeren vallen van de bomen en de temperaturen zakken, dus één ding om naar uit te kijken: je vakantie van volgend jaar! Jep, wij vullen de koude herfstdagen op met het vooruitzicht naar een geweldige reis in 2020. Boekingsplatform Booking.com hield een enqûete en onthult nu al aan welke trends we ons mogen verwachten.

'Second city' gaat boomen

'Second city' reizen is het verkennen van minder bekende bestemmingen om gebieden die overspoeld worden door toeristen te vermijden en het milieu te sparen. Zo geeft 51% toe dat ze hun oorspronkelijke bestemming zouden inruilen voor een minder bekend maar vergelijkbaar alternatief als ze daarmee minder impact hebben op het milieu. Zo zegt ook 60% geïnteresseerd te zijn in een app of website die deze waardige alternatieven oplijst. Wij vonden zo bijvoorbeeld al een vergelijkbare plaatsje voor de Maldiven, maar dichter bij huis.

Technologie

Technologische vernieuwingen zullen een nog grotere rol gaan spelen bij het reizen. Zo zullen we gaan vertrouwen op online diensten die ons nieuwe bestemmingen of activiteiten voorstellen of zelfs een hele reis samenstellen. Bijna de helft van ons zal een app gebruiken om on the go activiteiten te boeken tijdens het reizen.

Slo-Mo is the new #FOMO

In plaats van schrik te hebben dat we iets missen (fear of missing out), gaan we in 2020 het allemaal wat rustiger aan doen. Zo'n 48% zegt tragere manieren van transport te gaan nemen om de impact op het milieu te beperken en 61% zou langere routes willen nemen om meer van de reis zelf te genieten. Denk maar aan een lange treinreis bijvoorbeeld.

Alles op één plaats

Tegenwoordig heeft iedereen het "druk, druk, druk", dus proberen we steeds meer activiteiten in één vakantie te proppen. Omdat we tijdsefficiënt willen zijn, gaan we op zoek naar bestemmingen die ons alle mogelijke activiteiten, attracties, natuur... op of rond één plaats kunnen bieden. Zo'n plaats waar je een geweldig zicht hebt vanaf je balkon, maar ook een historisch stadje kan inwandelen, genieten van de natuur in het park, afkoelen op het strand en nadien de vingers aflikken in een lokaal restaurant. Daarmee verwacht Booking.com dat Montevideo (Uruguay), Ilhabela (Brazilië) en Naha (Japan) topbestemmingen zullen worden.

Huisdieren welkom

Meer dan de helft van de ondervraagden gaf toe dat hun huisdier nét zo belangrijk is als hun kinderen. Het is dan ook geen verrassing dat in 2020 er meer gefocust zal worden op onze trouwe viervoeters. Zo'n 42% zegt in 2020 een bestemming te kiezen waar hun huisdier is toegelaten en 49% is zelfs bereid daar meer voor te betalen. Hotels zullen dan ook inspanningen gaan leveren om ook voor de kleintjes belevenissen te creëren. 

Met de grootouders

Een verrassing in deze lijst: we zullen meer gaan reizen met onze grootouders, want 72% daarvan geeft toe dat tijd doorbrengen met kleinkinderen hun jong laat voelen. Natuurlijk is de oudere generatie tegenwoordig ook veel energieker en avontuurlijker, dus blijven ze graag actief.

Culinair genot

En tenslotte gaan we in 2020 héél veel eten. Zo zegt het onderzoek dat heel wat mensen de plaatselijke smaken meer willen gaan opzoeken en reservaties zullen maken in toprestaurants. Maar niet enkel de top, maar ook lokale zaakjes die plaatselijke recepten en ingrediënten serveren die je niet elders zal vinden.

Meer over Reizen

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video