Aangeboden door Puur Gent

Een boeiende route langs Gentse speciaalzaken

Een boeiende route langs Gentse speciaalzaken

Foto: ©Stad Gent (fotograaf: Bas Bogaerts)

Gent is een stad van torens en stroppen. Van mosterd en bier. Maar ook een stad met speciaalzaken die net dat tikkeltje meer panache hebben en zich onderscheiden door hun aanpak, aanbod en nie-pleuje-filosofie. Wij selecteerden er alvast een aantal.

Pal in de binnenstad – meer bepaald aan de Groentenmarkt – word je meteen vergast op Ghent’s finest: Tierenteyn-mosterd is zo Gents als de neuzekes die je even verderop kunt kopen. En stap dan toch maar even binnen bij bakkerij Himschoot, zowat het kleinste bakkerijtje van Gent, maar wel een plek waar je aanschuift voor kraakvers brood en zoete lekkernijen. Klanten staan er al in de rij sinds de zeventiende eeuw.

Op de Groentenmarkt zit je goed voor een rondje stevig ‘stroppen’. ’t Galgenhuis is een cafeetje waar misdadigers eeuwen geleden wachtten op hun straf. En waar de minder gegoeden zich ingewanden konden aanschaffen. Vandaag is het een plek waar je geniet van lekkere biertjes, met een terras dat groter is dan het café zelf. Wie zin heeft in jenever, steekt de straat over en gaat een neut proeven in ’t Dreupelkot. Of twee, drie? Tweehonderd? Dat kan, want zo veel vind je er.

Te voet verder. De Breydelstraat in, waar de ene speciaalzaak na de andere je met prachtige etalages verleidt om toch maar even binnen te wippen. The Fallen Angels, bijvoorbeeld, voor aparte hebbedingen en curiosa, collector's items en leuke cadeauartikelen.  Uit Steppe & Oase verrast je met Mongoolse meubelen en etnische tapijten. Zodra de zon zich toont, kun je op het populaire zomerterras genieten van wereldse hapjes. Je passeert in de straat ook nog Maison Elza (een eethuis met een prachtig belle-époque-interieur voor ontbijt, lunch, afternoon tea en diner) en Naturell (complexe en speelse gerechten met de focus op groeten). Je belandt op een zucht van de Korenlei en de Graslei, waar je achtereenvolgens chocolaterie Cédric Van Hoorebeke passeert, kant vindt bij Home Linen of een lekkere hap kunt eten aan de waterkant.

Verdwalen in de stad
Topspots te over in de buurt van de kuip, het centrum van Gent. Ellis Gourmet Burger en Poule & Poulette aan de Korenmarkt zijn vrij recente horecaconcepten. Restaurants Roots en Heritage, beiden in het Patershol, belichamen de vernieuwende culinaire cultuur in Gent. Bij Otium waan je je zo in het echte, authentieke Italië, waar la mamma je hoffelijk maar kordaat een tafel geeft en je met een dolce-vitagevoel het beste uit de Italiaanse keuken voorschotelt. Otium vind je in de Ajuinlei, op amper een paar minuten van de Graslei. Het is een up and coming neighbourhood, waar gevestigde waarden zoals de tweedehandswinkel Think Twice de buurt amicaal delen met hippe en nieuwe zaken zoals PLUS+, het bezielde Café René, Eat Love Pizza en Mercato. Parallel aan de Ajuinlei ligt Onderbergen: even de hoek om voorbij Le Botaniste (lekker vegan) en dé boekenwinkel Copyright om te belanden bij MOOR & MOOR, het volle terras van De Kastart te overschouwen en een ommetje te maken langs A.PUUR.A, waar de eigenzinnige collectie mode, hebbedingen en accessoires je elke keer weer verrassen.

Buiten de kuip? Binnengaan
Wat buiten de Gentse kuip? Laat je leiden door je intuïtie en loop in de voetsporen van talloze andere Gent-bezoekers. Voor fijne mode kun je bijvoorbeeld binnenstappen bij Oona, Sprezzatura of Twiggy. Wie houdt van Scandinavisch loopt even langs bij Rewind of ANKR. Niet in elkaars buurt, maar van wandelen krijg je een gezonde appetijt. Reserveer daarom al een plekje bij Publiek (het restaurant van Flemish Foodie Olly Ceulenaere), Vrijmoed of een van de andere prachtige eetplekken (OAK, Aroy Aroy, Volta., Otomat, Lokaal, WOEST …) en geef je helemaal over aan de ‘fiere stede’.

Unieke shopping wedstrijd met Jani Kazaltzis:
Kom op 5 of 6 oktober tijdens het Weekend van de Klant naar Gent en maak kans op één van de persoonlijke stylings met Jani. Doe een aankoop bij een Gentse handelszaak, vul het wedstrijdformulier in en wie weet trekt Jani op 16 oktober met jou de Gentse binnenstad in. Veel succes!

Meer weten over wat Gent te bieden heeft?
Of over de persoonlijke shopping wedstrijd met Jani?
Ontdek meer op de Facebook pagina van Puur Gent of op de wedstrijdpagina.