In de naam van een bikini body: kun je gezond frituren?

Print
In de naam van een bikini body: kun je gezond frituren?

Foto: Shutterstock

Als we het weerbericht mogen geloven, zullen de temperaturen opnieuw pieken volgende week. En dan is die bikini body opnieuw welkom. Maar we genieten nu ook wel met volle teugen van die wekelijkse portie frietjes. Een compromis dan maar? Al is de vraag natuurlijk of je überhaupt wel gezond kunt frituren? Wij trokken op onderzoek!

 

GEZOND FRITUREN, EEN UTOPIE?

Wie zich ooit al eens op Google stortte om uit te vissen of er een verschil qua calorieën in het soort frituurvet zit weet het antwoord helaas al. En het is geen positief antwoord. Het soort frituurvet heeft geen invloed op de totale vet- en caloriehoeveelheid van gefrituurde producten. Ter vergelijking: een portie gekookte aardappelen van 200 g is goed voor zo’n 150 kcal, eenzelfde portie frieten (zonder mayonaise) voor circa 500 kcal. Yikes!

Één lichtpuntje: het is wel gezonder – maar dus niet minder calorierijk – om eten te frituren in vloeibaar vet of plantaardige olie in plaats van hard frituurvet. In vloeibaar vet of olie uit vruchten en zaden zitten namelijk onverzadigde vetzuren die cholesterolverlagend werken.

TIP: je beperkt je ‘hoe vettiger, hoe prettiger’-momentje dus wel degelijk best tot één keer per week. Breng je geen bezoekje aan de frituur, dan ververs je je friteuse ook maar beter om de zes tot acht bakbeurten.

 

 

DE HEILIGE GRAAL

Er bestaat natuurlijk wel een gezond alternatief voor frituren: airfryen. Dat betekent dat je je favoriete frituursnacks krokant maakt aan de hand van hete lucht. Hoewel er nog verhitte discussies lopen over de smaak van jouw guilty pleasures, heeft de airfryer wel degelijk z’n nut al bewezen.

Uit onderzoek van het  European Journal of Lipid Science and Technology blijkt namelijk dat je dankzij een airfryer tot 70 procent minder vet binnenkrijgt. Bij frietjes is dat bijvoorbeeld 45 calorieën per 100 gram minder. Verder werd ook ontdekt dat er veel minder vitamines kapot gaan dan wanneer je bakt in olie. Enig nadeel: airfryer zijn qua inhoud vaak klein en je moet er nu eenmaal wel wat extra tijd voor uitrekken. Maar als dat ons buikje ten goed komt…

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video