Wat zijn sulfaten, parabenen en siliconen die in de meeste shampoos zitten? En waarom zijn ze zo slecht voor je haar?

We hebben onze ecologische knop aangezet en durven ons tegenwoordig wel al eens te verdiepen in de brij aan moeilijke woorden op de achterkant van producten. Milieuvriendelijke shampoos staan sowieso op ons lijstje, en wie dacht alleen de wereld een handje te helpen heeft het mis. Natuurlijke shampoos zijn simpelweg ook veel beter voor je lokken. Wij leggen even uit waarom en gingen op zoek naar 8 budgetproof exemplaren.
Print

Een regel die voor zowat alle beautyproducten geldt en ondertussen zowat ons mantra geworden is: hoe minder chemicaliën, hoe beter. Siliconen, parabenen en sulfaten zijn de boemannen van de beautyindustrie, want blijkt dat ze eigenlijk meer slecht dan goed doen. We doen het even voor je uit de doeken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door L'Oréal Paris Hair Official (@lorealhair) op

 

 

SULFATEN

Sulfaten nestelen zich het liefst van al in haarproducten. Het zijn de chemicaliën die je shampoo zo gretig doen schuimen, waardoor jij de indruk krijgt dat je haren goed gewassen zijn. Maar daar knelt het schoentje nu net: sulfaten zijn namelijk heel agressief voor je hoofdhuid en niet meer dan een verkoopstrategie. Ze zijn daarbovenop zelfs vaak de oorzaak van een vette hoofdhuid of roos, doffe lokken of gespleten haarpunten.

De meest voorkomende sulfaten:

  • Ammoniumlaurylsulfaat
  • Natriumlaurethsulfaat
  • Natriumlaurylsulfaat
  • Natrium lauryl sulfoacetate
  • Natrium sulfaat myreth

 

PARABENEN

Parabenen zijn conserverende bestanddelen met antibacteriële en antifungale eigenschappen. Met andere woorden: ze zorgen ervoor dat je shampoo een mooie emulsie blijft, zelfs jaren aan een stuk. Dit goedje wekt op zich geen irritatie op, maar er werden studies uitgevoerd die erop wijzen dat parabenen je hormonale werking zou kunnen verstoren. Een reden tot paniek is er niet, want ander onderzoek bevestigt dan weer dat er slechts een heel kleine hoeveelheid in shampoos zit. Schadelijk zijn parabenen dus niet echt, maar toch mijden we ze liever.

 

SILICONEN

Siliconen, niet enkel een geliefd goedje bij Pamela Anderson, maar ook vaak een bestanddeel in shampoos. Het synthetische materiaal kan je op de ingrediëntenlijst herkennen aan de achtervoegsels -cone, -conol of -siloxane. Ze leggen een beschermend glanslaagje over je haren. Klinkt in theorie zeer welkom, maar in de praktijk stapelen de siliconen zich op met als gevolg dat je haar op termijn zwaarder en doffer wordt. Daardoor ga je ze logischerwijze nog meer wassen, en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

 

Meer over haar

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video