Altijd verbrand? Kom eindelijk te weten welke SPF-factor jij nodig hebt voor jouw huid

Print
Altijd verbrand? Kom eindelijk te weten welke SPF-factor jij nodig hebt voor jouw huid

Foto: weheartit

Is het ook jouw doel om er na een dagje strand 'bien cuit' uit te zien, maar kom jij er veeleer geflambeerd van af? Dan smeer jij ofwel te weinig – foei! – of gebruik je misschien simpelweg de verkeerde zonnebescherming. Gun ons vijf minuutjes van je tijd en je zult er nooit meer als een gemarineerde kreeft bij lopen na het zonnekloppen.

Smeren, smeren en nog eens smeren is de algemene boodschap als het om zonnebescherming gaat. Maar wat ben je precies aan het smeren, en wat doet zonnecrème voor je huid? Een beetje basiskennis:

UVA EN UVB-STRALEN

Zonlicht is opgebouwd uit verschillende soorten straling, waaronder ultravioletstraling of simpelweg UV. Die kun je opnieuw opsplitsen in UVA en UVB-straling. UVA-straling zorgt voor een vroegtijdige veroudering van de huid en verstoring van het immuunsysteem, terwijl UVB de straling is die zonnebrand veroorzaakt. Beide soorten dragen bij tot het risico op huidkanker.

SPF

De beschermingsfactor SPF (Sun Protection Factor) drukt uit hoe goed een product je tegen zonnebrand – en dus UVB-stralen – beschermt. Volgens de Europese richtlijnen bestaan er vier categorieën:

  • SPF 6 – 10 (lage bescherming)
  • SPF 15 – 25 (gemiddelde bescherming)
  • SPF 30 – 50 (hoge bescherming)
  • SPF 50 en meer (zeer hoge bescherming)

OPGELET! Het is niet omdat je zonnecrème smeert met een hogere factor dat je daarom langer in de zon mag liggen. De SPF-graad heeft alles met je huidtype te maken. Daarom is het belangrijk te weten welk soort type jij bent vooraleer je je op zonnecrèmes stort.

 

VERSCHILLENDE HUIDTYPES

HUIDTYPE 1: jij hebt een erg lichte huid, veelal in combinatie met blond of rood haar en blauwe ogen. Sproetjes zijn bij jou standaard tijdens de zomermaanden en bruin word jij maar zelden. Verbranden daarentegen, daar is jouw huid een kei in.

 

HUIDTYPE 2: jij hebt een lichte huid en beschikt over een blonde, bruine of donkerbruine bos manen. Ook jouw huid verbrandt snel, maar bruinen doe je langzaamaan gelukkig wel.

 

HUIDTYPE 3: jij mag jezelf gelukkig prijzen, want verbrandt iets minder snel dankzij je gemiddelde bruine huid. Ook typerend is jouw donkerblond tot bruin haar.

 

HUIDTYPE 4: zelfs wanneer jij niet aan ‘zonnekloppen’ doet, geniet jij van een getinte of olijfkleurige huid. Ook herken jij je huidtype makkelijk omdat je bruin of zwart haar hebt, bruine ogen en makkelijk een kleurtje verkrijgt.

 

HUIDTYPE 5: jij hebt van nature een lichtbruine tot donkere huid, mede omdat je afkomstig bent uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika of Azië. Verbranden doe jij dan ook zelden.

 

HUIDTYPE 6: jouw huid is diepbruin tot zwart. Je bent afkomstig uit Centraal-Afrika, India of Australië en bent één van de personen die in alle eerlijkheid kan zeggen zo goed als nooit te verbranden.

 

 

BLOOTSTELLING

Gevonden? Dan hoef je enkel nog in te schatten hoe intensief je aan de zon blootgesteld zal worden. Met extreme blootstelling bedoelen we bijvoorbeeld op een glestjer, in de tropen,… Denk bij gemiddelde blootstelling aan het strand of tijdens een buitenactiviteit van langere duur. Een bewolkte hemel of vroege ochtend vallen dan weer onder matige blootstelling.

 

VIND A.D.H.V. DEZE TABEL DE JUISTE BESCHERMINGSFACTOR

Meer over summer vibes

Meest recente video's

Meer video