Kombucha: hét drankje in hipsterland! Maar wat is het nu eigenlijk?

Print
Kombucha: hét drankje in hipsterland! Maar wat is het nu eigenlijk?

Foto: Unsplash - Athena Kavis

De tijd dat kombucha enkel nog door Instagrammodels gedronken werd en in hipsterbars over de toog vloog is voorbij. Tegenwoordig kan je het goedje ook in de gewone supermarkt kopen. Maar wat is het nu en waarvan wordt het gemaakt? En is het echt zo gezond als iedereen beweert? Wij zochten het voor jullie uit!

Kombucha – uitgesproken: kom-boe-tsja - bestaat al eeuwen. Het werd voor het eerst 2200 jaar geleden in China gedronken omwille van zijn ontgiftende en stimulerende eigenschappen. Ondertussen heeft het zijn weg ook naar ons gevonden: zodra we Instagram openen worden we overspoeld met kombucha-drinkende-mensen en ook in de supermarkt is het aanbod flink uitgebreid.

Maar wat is het eigenlijk? Het drankje, dat naar appelcider en azijn smaakt – op een goede manier weliswaar ;) – bestaat voornamelijk uit groene of zwarte thee. Daaraan wordt dan suiker toegevoegd die gedurende twee weken met een soort van theeschimmel gefermenteerd is. Door dat fermentatieproces ontstaan er nieuwe organische verbindingen, die extra gezondheidsvoordelen zouden bieden. AHA!

De bacteriën die gebruikt worden om voedingsmiddelen te fermenteren, zijn goede bacteriën, deze worden ook wel probiotica genoemd. Als er nu een lichtje gaat branden, dan heb je het juist: deze zitten inderdaad ook in yoghurt!

 

Maar is het drankje nu echt zo gezond? De probiotica die in het drankje zitten zijn wel degelijk gezond, maar of deze je maag en darmen echt bereiken is nog maar de vraag. Wanneer je dit element weghaalt, blijft er vooral veel suiker over. 

Als je het drankje lekker vindt, blijf het dan vooral drinken. Toch niet zo overtuigd? Dan zit je met gewone groene of zwarte thee ook goed! ;) 

 

 

 

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video