#MIJNHAAR: BV-kapper Jochen Vanhoudt beantwoordt de vier meest gestelde haarvragen

Print
#MIJNHAAR: BV-kapper Jochen Vanhoudt beantwoordt de vier meest gestelde haarvragen

Foto: Tjorven Boucher

We hebben het hele wereldwijde web afgeschuimd, kregen raad van 101 vriendinnen en onderwerpen onze kapper bij elk bezoek aan een kruisverhoor. En toch zijn we nimmer tevreden over dat dakje op ons hoofd. Vergeet die bad hair days alvast, want BV-kapper Jochen Vanhoudt legt alles wat je wilde weten om je vogelnest te transformeren naar een coupe-oh-la-la haarfijn uit in zijn eerste boek ‘Mijn haar – de honderd meest gestelde vragen aan de kapper’. Wij kozen er de vier vragen uit die het meest gesteld worden in de kappersstoel.

 

HOE VOORKOM IK DAT MIJN HAAR SNEL VETTIG WORDT?

Was je lokken niet te vaak en gebruik maar een klein beetje shampoo – denk aan een dosis zo groot als een euromunt. Kies een product speciaal ontwikkeld voor haar dat snel vettig wordt.

Als het niet schuimt, neem dan geen extra shampoo, maar was het een tweede keer. Wrijf niet te veel op je hoofdhuid, want dan stimuleer je de talgklieren en wordt je haar sneller vet. Gebruik enkel op droge puntjes conditioner. Eindig een spoelbeurt eventueel met een koude straal: zoals vermeld wordt in vraag 5 heeft dit een positief effect op de opname van vitaminen. Houd er rekening mee dat bepaalde producten uit de supermarkt siliconen bevatten. Die laten een soort film achter op je kapsel en kunnen het vettig maken. Let er ook op dat je niet voortdurend met je handen door je haar strijkt, want dan verplaats je het vet van de haarwortels naar de lengtes.

 

WAAROM MOET IK MIJN PUNTJES LATEN BIJKNIPPEN?

Het is gezond voor je haar. Als de punten broos zijn en splitsen, dan korten ze zichzelf in en krijg je een onverzorgd, schuin en kapot kapsel.

Merk wel het onderscheid op tussen broze en gespleten puntjes. De eerste soort kun je nog verzorgen met een conditioner, olie of serum. Gespleten puntjes daarentegen zijn niet te redden en breken uiteindelijk af. Je haar laten ‘groeien’ zonder tussenkomst van de schaar heeft dus net een omgekeerd, inkortend effect. Na een tijdje zul je niet anders kunnen dan afscheid te nemen van enkele centimeters.

 

MIJN HAAR IS GESTOPT MET GROEIEN. WAT KAN IK DOEN?

Je haar groeit vanuit de haarwortel. Het kan nooit stoppen met groeien. Als er iets mis is op hormonaal vlak, kan het wel zijn dat het haar trager groeit.

Het is wel mogelijk dat je lokken niet langer worden, omdat ze op een bepaald punt afb reken. Als je je coupe niet onderhoudt, zal dat eff ect alleen maar erger worden. Hoe los je dit op? Breng een bezoekje aan de kapper om de puntjes te laten bijwerken.

 

HOE KIES IK DE JUISTE PRODUCTEN VOOR MIJN HAAR?

Veel mensen weten niet welke producten bij hun haar passen, en ook niet hoe ze die correct moeten gebruiken. Je kunt het vergelijken met dames die jarenlang de verkeerde bh-maat dragen tot ze zich laten helpen door een professional.

Om verkeerd gebruik te voorkomen, vraag je het best raad aan je kapper. Hij zal je haartype analyseren en een juiste diagnose stellen. Op basis daarvan kan hij je de gepaste basics aanraden. Zo beschikt iemand met sterk geblondeerd haar wel over gekleurd haar, maar voor die persoon is een shampoo voor gekleurd haar minder geschikt. Want deze zal niet sterk genoeg zijn om de tint optimaal te onderhouden. Een shampoo voor droog haar helpt je dan weer niet van vettige wortels af. In dat geval ga je beter voor een reinigend middel en een conditioner voor droge puntjes.

Meestal volstaan twee verzorgende producten op maat van je haar. Denk aan een shampoo, gevolgd door een conditioner of masker. Om je haar in model te brengen kun je gaan voor een stylingproduct zoals een versteviger. Kies voor een mild product als je een lichte versteviging en soepele lokken als resultaat wilt. Een sterkere fixatie is aangewezen voor dames die willen dat hun kapsel lang in model blijft . Ga als finishing touch voor een gel of lak.

WEETJES

Scheer middelen uit de drogisterij niet allemaal over dezelfde kam. Met de nodige ingrediëntenkennis kun je er een prima product scoren.
In drogisterij merken zitten echter vaak veel siliconen. Die lij ken in het begin een fantastisch effect op je haar te hebben, maar hoe langer je ze gebruikt, hoe meer ze je lokken kunnen belasten.
Het is niet omdat een merk een goede reputatie heeft en zuivere ingrediënten bevat, dat het daarom ook bij jouw haartype past. Twijfel je? Laat je dan steeds begeleiden in je keuze.

 

Wil jij weten hoe je je haar terug kunt laten glanzen, of het slecht is om je haar met warm water te wassen, of hoe je jouw natuurlijke krullen een boost geeft? Snel je dan naar de winkel en ontdek alle tips & tricks in ‘Mijn Haar: de honderd meest gestelde vragen aan de kapper’, uitgeverij Lannoo, van BV-kapper Jochen Vanhoudt. Vanaf nu in de boekhandel voor 19,99 euro.

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video