Doe jij graag dutjes? Dit zegt jouw slaapgedrag over je persoonlijkheid

Print
Doe jij graag dutjes? Dit zegt jouw slaapgedrag over je persoonlijkheid

Foto: Shutterstock

De ene kan op ieder moment van de dag een dutje doen, de andere is dan weer een vroege vogel die het zonder moeilijkheden tot in de late uurtjes uithoudt. Wat jouw slaapgedrag nu écht over jou zegt, je komt het hier te weten!

Over slaap is er al heel veel zin en onzin verschenen, zo schreven wij onlangs nog over de feiten en fabels die er wel eens over onze nachtrust verteld worden. Onderzoekers aan de universiteit van California hebben nu een onderzoek gedaan naar slaappatronen, en ontwikkelden vijf types slapers!

De vroege vogel

’s Avonds ben jij minder productief en ga je dan ook meestal op een vroeg uur slapen, ook in het weekend. De vroege vogel is meestal erg optimistisch ingesteld. De ochtend start jij liefst met een uitgebreid ontbijt, zo ben je helemaal klaar voor een nieuwe dag.

De dutter

Is siësta your middle name en was jij beter in Spanje of Italië geboren? Dan behoor jij zeker tot de categorie van de dutter! Om je middagdutje te compenseren werk je vaak in de avond een uurtje langer door. Je dutjes zorgen ervoor dat je in een korte tijd je batterijen helemaal opgeladen hebt en je er dan weer voor kan gaan!  

De nachtuil

Ontbijten is niet aan de nachtuil besteed, deze slaapt liever wat uit dan extra vroeg te moeten opstaan om iets klaar te maken. Jouw dag begint eigenlijk pas wanneer de zon al onder is. Een nachtje door studeren of tot zonsopgang op stap? Jij hebt er allemaal geen probleem mee!

De weekend-er

Ken je het patroon: gedurende de week slaap je weinig omwille van werk, en tijdens het weekend compenseer je dat door uitslapen en dutjes op de zetel (jep, can relate!). Hoewel dit systeem de weekender tijdelijk kan helpen, is een onregelmatig slaappatroon best ongezond. Het heeft namelijk een negatief effect op je immuunsysteem, je aandachtigheid én kan het zorgen voor moodswings dus. Kruip vandaag dus maar eens extra vroeg onder de wol!

De langslaper

De wekker gaat al voor de derde keer af, maar de langslaper zal proberen zo lang mogelijk in bed te blijven liggen, wat vaak resulteert in stressy mornings. De oorzaken van het moeilijk opstaan kunnen divers zijn: lawaai, insomnia, misschien wel een partner die snurkt? Of ligt het misschien aan het feit dat je gisteren tot drie uur ’s nachts nog lag te Netflixen? Aan jou om de oorzaak te achterhalen, langslaper ??.

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video