Geen grap! De post-serie-depressie bestaat écht

Print
Geen grap! De post-serie-depressie bestaat écht

Foto: HBO / Pinterest / VIER

We grappen allemaal wel eens over de serieblues waarmee we zitten als onze favoriete serie (voorgoed) van het scherm verdwijnt. Viel jij zondagavond ook in een zwart gat toen je niet met je notitieboekje in de zetel kon kruipen, om vervolgens de kleinste details van de nieuwste aflevering van ‘De Mol’ te observeren? Of zit je al een hele dag in de put omdat je weet dat je straks de állerlaatste aflevering van Games of Thrones zal streamen? Je bent niet alleen.

Er bestaan verschillende namen voor: de post-serie-dip, de serieblues of de post-serie-depressie. We snappen ze allemaal, want eerlijk, wie is er nog nooit in dat zwarte gat gevallen nadat die ene serie voor eens en voor altijd (of zelfs maar voor even) van het scherm verdween?

PSD (de post-serie-dip) is - echt waar - een medisch verschijnsel waar elke seriekijker mee te maken kan krijgen. Dat bevestigt ook Dirk De Wachter, professor in de psychiatrie, aan Telenet: “Denk aan de publieksreacties op de seizoensfinale van ‘Thuis’ of ‘Familie’, maar ook bijvoorbeeld het ‘Harry Potter’-universum. […] Een serie kan een belangrijke bron van positieve gevoelens zijn in iemands leven. Als zo’n serie dan finaal afgelopen is, dan kan dat iemand absoluut diep raken. Soms kan het zelfs zo zijn dat je als kijker een soort rouwproces doorloopt.”

Een rouwproces dus, het is echt niet overdreven. Weet jij nog hoe je je voelde toen je de laatste aflevering van ‘Gossip Girl’ opzette? Exact. Volgens professor De Wachter moet je daarom ook niet lachen met mensen die last hebben van de serieblues, want dat werkt heel isolerend.

In de Verenigde Staten gaan ze natuurlijk nog een stapje verder en wordt er zelfs specifieke hulp aangeboden voor mensen die het lastig hebben met het einde van hun serie. Wauw.

Meer over films & series

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video