Aha! Zo vermijd je de negatieve effecten van een hele dag zitten

Print
Aha! Zo vermijd je de negatieve effecten van een hele dag zitten

Foto: Shutterstock

Een hele dage braaf aan je bureau zitten, het is niet bepaald gezond voor je lichaam. Geen paniek, Jani TV to the rescue! Wij hebben voor jou de oplossing gevonden om de negatieve effecten van veel zitten te vermijden. Het beste nieuws? Het kost je echt niet zo veel moeite als je zou denken.

Huh?! Is het dan zo gemakkelijk om die negatieve effecten in het niets te laten verdwijnen? Volgens een grootschalig Australisch onderzoek alvast wel. Wetenschappers aan de universiteit van Sidney hielden nauwkeurig maar liefst 150.000 Australiërs in de gaten en wat bleek? Gewoon wat wandelen of fietsen kan wel eens dé oplossing zijn als jij een bureaujob hebt.

Bewegen, bewegen, en nog eens bewegen!

De wetenschappers ontdekten dat mensen die meer dan zes uur per dag zaten en niet voldoende bewogen, het grootste risico liepen op een vroegtijdig overlijden. Wat is dan wél voldoende beweging als je zo lang stilzit? Minstens 150 minuten aan matige intensiteit of 75 minuten aan hoge intensiteit.

Dat klinkt misschien veel, maar volgens het onderzoek is het al een groot verschil als je elke dag een uur zitten vervangt door een activiteit met matige intensiteit. Bijvoorbeeld wandelen, tuinieren of huishoudelijke taken doen. Daarmee zakt het risico al meteen 20%!

Van thuis uit bewegen

Die extra beweging in je leven brengen is écht niet zo moeilijk. Wil je aan hoge intensiteit bewegen, dan wil dat niet per se zeggen dat je daarvoor moet gaan trainen in de fitness. Het kan ook thuis, helemaal gratis – denk aan snelwandelen, fietsen of trappen op- en aflopen.

Je kan natuurlijk ook dagelijks al tijd winnen door de fiets te nemen naar het werk, of te voet naar het openbaar vervoer te gaan. Voor zij die het zien zitten om na het werk nog te sporten, kan je natuurlijk ook altijd onze tips gebruiken over hoe je dit makkelijker volhoudt.

Succes, ladies!

 

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video