Getest: is retinol écht zo'n wondermiddel voor je huid?

Print
Getest: is retinol écht zo'n wondermiddel voor je huid?

Foto: Shutterstock

Elk magazine of influencer zal het je al wel eens onder je neus hebben geschoven: retinol - ook wel vitamine A - is hét product dat je moet toevoegen aan je beautyroutine. Het belooft huidverjongend te werken, puistjes en mee-eters te voorkomen en pigmentvlekjes en littekens te vervagen. Straf toch? Maar werkt het ook echt zo'n wonderen? Redacteur Lorenzo testte het enkele maanden uit en legt alles haarfijn uit.

Mijn huid is een verhaal van ups en downs: hoewel ik nooit echt lijk af te geraken van 'jeugdpuistjes', zijn de tijden van grote uitbraken wel voorbij en blijft het nu bij af en toe eens hier en daar een pukkel. Jammer genoeg hebben die in het verleden wel al heel wat blijvende schade aangericht. Grote porien, littekentjes... Je herkent het misschien wel. Daarnaast ben ik ook gewoon als de dood voor rimpels. Met 23 jaar op mijn rekening ben ik misschien (piep)jong, maar fijne lijntjes maken toch al hun opmars. Niet moeilijk wanneer ik hele dagen zit te fronsen, maar bon.

Door mijn lastige huid ben ik altijd op de look-out naar nieuwe producten. Mijn skincare routine houdt al even stand, maar ik sta open voor vernieuwing. Toen ik een tijdje geleden dan ook stootte op artikels over retinol en influencers die er een hele lofzang over hielden, was ik na het lezen van de voordelen erg geintrigeerd.

Na wat research op het internet leek het vast te staan dat het geen fabeltje is, maar er komt wel wat bij kijken. Het is niet iets dat je zomaar bestelt en meteen op je huid smeert. Toch was ik overtuigd en ging ik over tot bestellen.

WHAT TO BUY?

Als je even zoekt naar welk retinolproduct je moet bestellen, zal je heel wat prijzige opties tegenkomen. Tientallen tot zelfs honderden euro's zijn geen uitzondering, maar dat is helemaal niet nodig. Het vrij nieuwe merk 'The Ordinary' staat bekend om z'n erg pure producten die bovendien spotgoedkoop zijn. Ze worden geleverd in glazen flesjes met pipet alsof ze rechtstreeks van de apotheek komen en dragen allemaal erg wetenschappelijke benamingen.

Door al die 'nerdy' taal op de producten kan het soms overweldigend zijn om door het aanbod te scrollen, maar gelukkig staat de website van 'The Ordinary' je bij met een woordje uitleg.

Bij retinol heb je ook wel wat uitleg nodig want er zijn verschillende varianten. Zo heb je retinol in squalane of granactive retinoid. Die eerste is een meer pure vorm van het product maar is aggressiever voor de huid, terwijl die tweede weinig tot geen irritatie veroorzaakt. Ondanks mijn gevoelige huid opteerde ik toch voor de retinol in squalane omdat die effectiever zou zijn.

Om irritatie te voorkomen bouw je ook best op. De producten worden dan ook in verschillende percentages verkocht: 0,2%, 0,5% of 1%. Die kosten respectievelijk 5,30 euro, 5,80 euro en 6,70 euro voor een flesje van 30 ml. Spotgoedkoop dus, want ik kan ondertussen al vertellen dat je een heel eind komt met het product. Tip: bestel gewoon rechtstreeks bij The Ordinary, op andere sites ben je meestal duurder uit.

HOE?

Je krijgt dus een klein, glazen flesje met een pipetje. Met twee a drie druppeltjes van de waterige substantie heb je genoeg om heel je gezicht te coveren. Waar het past in je routine? Best na je serum, maar voor voor je moisturizer aanbrengt. Je gebruikt het product trouwens best enkel 's avonds omdat het niet mag blootgesteld worden aan de zon.

De grote boodschap is dus ook om overdag àltijd zonnecrème aan te brengen, want je huid zal heel erg gevoelig worden aan UV-stralen tijdens gebruik van retinol. Als je op vakantie gaat of actief in de zon aanwezig bent, wordt het afgeraden om retinol te gebruiken of om tijdelijk te stoppen. In het laatste geval tel je best een week tussen je laatste gebruik en vrijstelling aan de zon. Maar zelfs dan blijft zonnecrème aangeraden, because why not?

WERKT HET?

Kort gezegd: ja! Voor mij waren de effecten al vrij snel te zien en had ik geen last van irritatie, maar dat lijkt bij iedereen een beetje anders te zijn. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld door een periode van break-outs, droogte en irritatie om daarna de wondere effecten te mogen ondergaan. 

Ik had na de eerste dagen al opvallend minder last van puistjes, mijn huid straalde en ondervond geen negatieve bijwerkingen. Na zo'n 3 weken de 0,2% variant te gebruiken, schakelde ik over naar 0,5%. Daardoor ging alles nog een versnelling hoger. Fijne lijntjes en littekens worden inderdaad minder zichtbaar en je huid lijkt ook veel 'voller' en gezonder. Na nog eens 3 weken vond ik de tijd rijp om de volle 1% te gebruiken en ook dat was een wonderbaarlijke ervaring.

Conclusie? Ik ben volledig verkocht. Mijn huid zag er nog nooit zo goed uit en ik kreeg bovendien al heel wat complimentjes. Maar zoals gewaarschuwd, het blijft tricky om dit product te gebruiken én in de zon te verschijnen. In de aanloop naar mijn vakantie staak ik dus even het gebruik, maar laat dat je zeker niet tegenhouden, want het werkt écht!

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video