Getest: televisie kijken én muziek streamen met Sonos Beam

Print
Getest: televisie kijken én muziek streamen met Sonos Beam

Foto: Sonos

Langzaam maar zeker halen we met z’n allen (slimme) speakers in huis. Apple, Google en allerhande techbedrijven brachten er al op de markt, maar ook Sonos blijft niet achter. Naast een klein exemplaar zoals de ‘One’, bestaat ook de ‘Beam’. Daar kun je niet enkel je favoriete muziek op afspelen, maar ook je televisie ervaring uitbreiden. JaniTV-redacteur Lorenzo besloot te testen of het apparaat kan opleven naar de verwachtingen.

De Sonos Beam belooft een premium geluidservaring voor kleine tot middelgrote kamers met features zoals spraakversterking, nachtmodus en zelfs stembediening. Bovendien is de slimme soundbar niet alleen geschikt voor televisie, maar ook voor muziek. De installatie zou tenslotte poepsimpel zijn, net zoals de bediening ervan. Mooie beloftes die ik na twee maanden uitvoerig testen graag evalueer.

Installatie en eerste indruk

Toen de doos aankwam, werd ik heel erg nieuwsgierig. Hoe kan zo’n beloftevol apparaat in zo’n compacte doos zitten? De ‘unboxing’ kon op veel aandachtige blikken rekenen op de redactie. Het design van de Beam werd als mooi bevonden, dus dat was al direct een schot in de roos.

De installatie was makkelijker dan verwacht: de soundbar past perfect onder de TV en er waren maar twee kabels nodig. Één tussen de Beam en televisie, een ander voor de stroomtoevoer. Via eenvoudige stappen op de iOS-app werd de installatie afgerond. Kijk niet raar op wanneer je het toestel moet ‘stemmen’: er zal zich een minuut lang een luid signaal door de ruimte afspelen waar jij doorheen moet wandelen terwijl je je smartphone op en neer beweegt. Die slimme techniek zou zo de ruimte in kaart kunnen brengen voor een optimale ervaring.

Wanneer je de televisie voor het eerst aanzet, zul je direct een verschil merken: het geluid klinkt veel voller en het volume ligt een stuk hoger. Die kun je gelukkig nog gewoon nog steeds regelen met de afstandsbediening van je TV-toestel.

TV x muziek

Voor de komst van de Beam was er al reeds een Sonos One toestel aanwezig. Zodra ik voet zet in mijn appartement speelt daar muziek op af. Met de toevoeging van de nieuwe soundbar ontstond de mogelijkheid om de twee te koppelen. Het resultaat? Klachten van de buren. Héél goed dus. Gelukkig voor de buren zorgt de nachtmodus ervoor dat je ’s avonds niemand stoort.

Ook de televisiebeleving was sterk, maar niet altijd. Als je enkel naar programma’s zoals ‘Blind Getrouwd’ of ‘Thuis’ kijkt, heeft de Beam niet zo’n grote toegevoegde waarde. Vooral bij series en films ontdek je pas echt wat het ding in z’n mars heeft. Kijken naar een muzikale film zoals ‘A Star Is Born’ was za-lig, maar ook bij actiefilms maakt het geluid indruk.

Conclusie

Als je nog geen speaker in huis hebt om een streepje muziek af te spelen én bovendien graag voor de televisie zit om te genieten van films en series, dan is de Sonos Beam perfect. Het toestel schakelt moeiteloos over tussen de twee en maakt op alle vlakken indruk.

Een ‘slimme’ speaker kun je het nog niet echt noemen. Sonos belooft wel dat de Beam klaar is voor de toekomst en binnenkort spraakbediening zal ondersteunen, maar voorlopig is het daar nog op wachten. In de tussentijd een wachtmuziekje opzetten dan maar? *knipoog*

Je kan de Beam verkrijgen bij Sonos voor 449 euro.

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video