Dit gebeurt er met je lichaam als je een week geen suiker eet

Print
Dit gebeurt er met je lichaam als je een week geen suiker eet

Foto: Shutterstock

We horen het maar al te vaak: suiker is niet gezond. Toch lijkt het iets te zijn waar we allemaal naar verlangen en bijna niet zonder kunnen, maar het laten liggen van die koekjes en frisdranken heeft een veel groter effect dan we lijken te denken.

Het Amerikaanse Bustle vroeg zich wel eens af wat de effecten zouden zijn van een suikerloze week, dus gingen ze langs bij dietiste Christy Brissette. Die weet het allemaal haarfijn uit te leggen: "Suiker zit in bijna alles, maar het zijn de verwerkte suikers die de boosdoeners zijn, die worden gehaald uit bijvoorbeeld bieten. Als je biet eet, gaat je suikerspiegel niet zo hoog de lucht in, terwijl de verwerkte suikers meer een schok zijn voor het systeem omdat het zo geconcentreerd is en geen andere stoffen bevat."

Suiker is zelfs héél erg verslavend. Als je de inname ervan drastisch verlaagt, zal je lichaam van streek geraken en merk je misschien wel de volgende veranderingen op:

Cravings

Het verslavende effect van suiker heeft als gevolg dat je er naar verlangt. Als je het uit je dieet laat, zul je na een tijdje minder snakken naar het duivels goedje. Maar het kan dan nieuwe verslavingen opwekken, op een goede manier weliswaar. Door de intense, gefabriceerde smaak waar je gewoon aan bent, zullen natuurlijk producten flauwer smaken. Als je geen suiker meer eet, kan het zijn dat een appel plots veel smaakvoller wordt.

Slaap

Mensen die suiker schrappen, merken vaak op dat ze als een roosje slapen. De pieken die de suiker je bezorgen, kunnen ervoor zorgen dat je 's nachts (onbewust) wakker wordt. Weg suiker, weg pieken dus.

Huid

Een hoge suikerinname betekent dat je lever wat harder moet werken. Daardoor kan die zich minder bezighouden met het verwerken van andere stoffen en dat leidt dan weer tot je huid die uitbreekt. Het kan dus goed zijn dat je acné verdwijnt zodra je stopt met al die suiker.

Energie

Suiker werkt vaak als een energieboost, denk maar aan die drinks. Het kan dan ook gebeuren dat je lichaam een weekje moe aanvoelt, maar eens je 'afgekickt' bent, zal je veel meer energie en de dag beter doorkomen.

Humeur

Je humeur zal veel gebalanceerder zijn en je collega's zullen hier dankbaar voor zijn. Ken je dat dipje in de namiddag? Die is het gevolg van je suikerspiegel die met pieken en dalen werkt. Eens die in balans is, zul je dat merken aan je humeur.

Darmen

Je buik zou na 3 tot 5 dagen wel eens opgeblazen kunnen aanvoelen. Je darmen moeten zich namelijk helemaal aanpassen en dat zorgt ervoor dat die wat overuren moeten draaien. 

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video