Jawaddedatte! Voor elk uur dat je loopt, leef je 7 uur langer

Print
Jawaddedatte! Voor elk uur dat je loopt, leef je 7 uur langer

Foto: Shutterstock

Als we jullie vertellen dat lopen gezond is, zullen hoogstwaarschijnlijk bitter weinig wenkbrauwen rijzen. Maar misschien doen die dat wel bij het volgende weetje, want onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat enkele uurtjes per week lopen je leven aanzienlijk kan verlengen!

Blaas die laag stof op je sportschoenen er maar snel af, of haast je naar de dichtstbijzijnde Lidl, waar je al aan de haal gaat met een paar Nike-loopschoenen voor maar 39,99 euro. Want uit een nieuwe studie van de Iowa State University blijkt dat één uurtje lopen je al zeven extra levensuren oplevert. Fervente joggers die wekelijks twee uurtjes de benen van onder hun lijf lopen mogen maar liefst drie volle jaren aan hun pensioen hangen.

 

MINDER BUIKVET

Bij de proefpersonen die aan het lopen gingen, zakte de kans op een vroegtijdig overlijden vrijwel meteen met zo’n 25 tot 40 procent. Dat geldt ook voor de rokers, mensen die drinken of aan overgewicht lijden. Als elke niet-loper zou beginnen joggen, zouden er maar liefst 16% minder vroegtijdige overlijdens en 25% minder hartaanvallen voorkomen.

Volgens de wetenschappers is de lagere kans op een hoge bloeddruk en minder buikvet de reden van het positief effect. Wie nu meteen z’n agenda vrijmaakt om elke dag non-stop een blokje om te gaan lopen in de hoop haar achter-achterkleinkinderen te overleven, is eraan voor de moeite. De onderzoekers benadrukken namelijk dat je rond de vier uur joggen per week een plateau bereikt. Dat wil zeggen dat de voordelen niet groter worden als je daarboven gaat. Maar hé, twee uurtjes per week opofferen voor een lang leven lijkt ons een meer dan goede deal!


HOP MET DIE BEENTJES
Geen loopsessies zonder de juiste uitrusting of course. En laat dat nu net hetgeen zijn dat Lidl deze week in de winkelrekken heeft liggen! Een paar Nike-loopschoenen, voor zowel mannen als vrouwen, voor maar 39,99 euro. Waar wacht je nog op?!
 

 

Meest recente video's

Meer video