Voor eens en voor altijd: zijn bananen dikmakers?

Print
Voor eens en voor altijd: zijn bananen dikmakers?

Foto: Shutterstock

Het is een stuk fruit dat bijna iedereen lust en makkelijk is om op te eten on the go, maar toch bestaat er heel wat discussie rond bananen. Zijn het nu echt zo'n grote suikerbommen als soms beweerd wordt of toch gezond? We klaren het allemaal uit, voor eens en voor altijd.

Gezond omdat...

... hart en bloeddruk

Door het hoge kaliumgehalte van bananen ben je beter beschermd tegen een hoge bloeddruk. Het werkt daarnaast ook bevorderend voor je hart. Dat is nog niet alles, want kalium zorgt ook voor een goede vochtbalans in je lichaam.

... mentaal

Het klinkt raar, maar ook voor je mentale gezondheid zijn bananen voordelig. Ze zijn rijk aan tryptofaan, een stof die door het lichaam omgezet wordt in serotonine. Laat die laatste nu net verantwoordelijk zijn voor 'happy thoughts'. 

... gezichtsvermogen

Bananen zijn rijk aan vitamine A en laat dat nu net goed zijn voor je ogen. Het zorgt voor het behoud van de membranen rond je ogen en ook je hoornvlies heeft er voordeel bij.

... spijsvertering

Even de honger stillen met een banaan? Het is geen fabeltje! Een banaan bevat een grote hoeveelheid voedingsvezels en die bevorderen de spijsvertering. De vezels zorgen ook voor een verzadigd gevoel waardoor je minder snel honger zal hebben na het eten van een banaan.

Of toch ongezond?

Doorgaans bevat een banaan gemiddeld 105 calorieën. Het geel fruit telt daarmee de meeste calorieën van de meest populaire fruitsoorten. Dat heeft als gevolg dat te veel ervan verdikking als gevolg kan hebben. Je moet dan ook weten dat ze heel wat fructose bevatten, suiker dus. Die vertraagt het afvallen of brengt het zelfs helemaal tot een halt.

Is een banaan daardoor ongezond? Nee. Ze bevatten een grote variatie aan voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft en bevorderen je gezondheid. De grote boodschap is dus eigenlijk om met mate te genieten van het heerlijke stuk fruit. Eén stuk per dag zou genoeg moeten zijn en daar hoef je je helemaal niet schuldig over te voelen. Yay!

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video