Amai! Dit doet elke dag planken met je lichaam

Print
Amai! Dit doet elke dag planken met je lichaam

Foto: Shutterstock

Laten we eerlijk zijn: we willen allemaal graag fit zijn, maar doen dat liefst ook op de meest optimale manier. Waarom uren in de sportschool doorbrengen als er ook makkelijkere methodes zijn? Zo is er het 'planken'. Op het eerste zicht lijkt dit een beetje een oefening van niets, maar als je het al eens geprobeerd hebt, weet je dat het niet zo makkelijk is als het lijkt. Welk effect heeft de plank op je lichaam als je 'm elke dag doet?

Wat is de plank?

Het is een oefening waar je niets voor nodig hebt, buiten wat ruimte om jezelf plat te kunnen leggen op de vloer. Belangrijk bij een plank is dat je houding goed zit. Je rug mag niet hol of bol staan, maar gewoon recht. Het hele lichaam moet één rechte lijn vormen vanaf schouders tot enkels. Ook moet je naar beneden kijken om pijn aan je nek te voorkomen.

Sideplank

Je planksessie beperken tot één houding heeft minder effect dan een variatie. Een goede en makkelijke tip is dus om ook op je zij te werken. Een halve minuut gewoon planken gecombineerd met een halve minuut rechtse sideplank en halve minuut linkse sideplank is ideaal.

Rug, buik en romp

Maar waarvoor we hier allemaal zijn: wat doet het met je lichaam? Om te planken moet je je romp opspannen, ook wel je core genoemd. Die zal sterker worden en dat is beter dan je denkt, want je gebruikt je core voor dagelijkse bewegingen zoals bukken en tillen.

Ook je bovenrug, schouders en bovenarmen worden volop ingeschakeld voor deze simpele oefening. Als je er daar graag gespierder uit wilt zien, is planken perfect. Een bijkomend voordeel is dat je houding na een tijdje gecorrigeerd wordt.

Tenslotte hetgene wat we allemaal graag horen: de buik. Die zou platter en gedefinieerder moeten worden, veel sneller dan bij bijvoorbeeld crunches. Dat komt omdat je bij het planken àl je buikspieren gebruikt. Elke dag planken is dus zeker de moeite waard.

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video