Aangeboden door Braun

Tips van Sien: zo hou je ski- en winterkledij in topvorm

Tips van Sien: zo hou je ski- en winterkledij in topvorm

Foto: Braun

Mag die nieuwe wind- en waterdichte ski-jas zomaar in de wasmachine? En hoe was je wollen mutsen en sjaals zonder dat ze pluizen? Sien vertelt je hoe je ski- en winterkledij in topvorm houdt.
Dossier aangeboden door Braun.

1. Volg het wasvoorschrift
“Zowel skikledij als wollen winteroutfits kunnen uit verschillende materialen bestaan. Lees dus altijd het label voor je ze zelf wast en strijkt. Sommige ski-jassen zijn namelijk behandeld met een waterafstotende laag die verdwijnt naarmate je ze wast, die breng je het best naar de droogkuis. Andere hebben een waterdicht membraan en mogen wel in de wasmachine.”

2. Haal alle zakken leeg
“Skijassen en -broeken hebben vaak veel kleine zakjes om je skipas, zonnecrème, zakdoekjes en andere spullen in op te bergen. Kijk dus goed na of die allemaal leeg zijn voor je alles in de machine stopt.”

3. Wassen op lage temperatuur
“Voor skikledij die in de wasmachine mag, kies je het best een wasprogramma met een lage temperatuur. Stop de machine ook niet te vol, want de kledij zet sowieso uit als ze vocht opneemt. Indien nodig kan je een aangepast wasmiddel gebruiken dat je koopt in een professionele skiwinkel. Wollen mutsen en sjaals mogen in de wolwas of was je met de hand, met een aangepast wolwasmiddel. Spoel ze in dat geval na afloop goed uit en wring het water er voorzichtig uit.”

4. Laat drogen in de buitenlucht
“Ideaal is als je je skikledij rustig kan laten drogen aan de buitenlucht, bijvoorbeeld onder een afdak. Droog je een donzen jas in de droogkast, stop er dan wat tennisballen in zodat het dons luchtig blijft. Gewassen breigoed zoals truien, mutsen en sjaals laat je het best horizontaal drogen aan de lucht. Zo vermijd je dat de vezels uitrekken en dat je kledij zijn vorm verliest.”

5. Net als strijken, doodt vrieskou bacteriën
“Is je trui, sjaal of ski-jas niet per se vuil, maar hangt er enkel een geurtje in, laat hem dan even verluchten op een kapstok. Na enkele uurtjes in de buitenlucht ruikt je kledij al een stuk frisser en de vrieskou doodt de bacteriën.”

6. Verticaal strijken met stoom
“Heel wat stoffen kunnen kreuken, waardoor wollen sjaals of truien er wat onverzorgd kan gaan uitzien. Ga er in dat geval na het wassen of verluchten even verticaal overheen met de Braun CareStyle Compact stoomgenerator. Dat kan heel snel, want het toestel is in amper twee minuten klaar voor gebruik. De Braun CareStyle Compact stoomgenerator is bovendien veilig voor alle stoffen. Wil je zeker zijn dat je strijkt met de juiste temperatuur, gebruik dan de iCare-instelling – geschikt voor alle stoffen – of de Eco-temperatuurinstelling, speciaal voor extra delicate stofjes. Het label in je kledij geeft aan of je de stof mag strijken.”
 

Op zoek naar verrassende strijktips of jouw stoomgenerator op maat? Ontdek de Braun CareStyle 7 Pro en Braun CareStyle Compact.
 

 
Welke Braun stoomgenerator past bij jou?
Ontdek het hier.