Zo schattig dat je iets wil doodknijpen? Er bestaat een woord voor!

Print
Zo schattig dat je iets wil doodknijpen? Er bestaat een woord voor!

Foto: Pexels

Je kent het wel: je ziet een fluffy puppy opdoemen in de stad en het enige wat je kan denken is hoe je 'm wilt doodknuffelen. Toch wel een rare drang als je erbij nadenkt, want waarom zou je iets dat je zo schattig vindt, pijn willen doen? Wetenschappers deden er onderzoek naar en maakten enkele opvallende conclusies. Ze bedachten er zelfs een term voor.

Elke keer we onze schattige huisdiertjes rustig zien liggen in hun mandje, voelen we een intens gevoel van agressie omdat ze ZO schattig zijn. Er zijn - gelukkig - nog geen ongelukken gebeurd, maar hoe komt het toch dat schattigheid ons zo'n intense gevoelens bezorgt? Onderzoekers kwamen al snel met de term 'cute agression' en stellen ook dat het meer is dan een uitdrukking. Het is ook écht een gevoel.

Katherine Stavropoulos, psychologe aan de Universiteit van Californië, voerde onderzoek naar wat 'cute agression' met onze hersenen doet. "Wanneer mensen dit voelen, verlangen ze er niet écht naar om pijn te doen", stelt ze. Eigenlijk voel je je zo overmand door positieve emoties dat je ze uitdrukt in het tegenovergestelde.

Stavropoulos was nieuwsgierig naar wat er in de hersenen gebeurt, dus observeerde ze de hersenactiviteit van 54 mensen. Daaruit bleek dat het zowel je beloningssysteem als je emoties activeert. Die mix aan neurologische activiteit kan overweldigend zijn en dus onbewust agressieve gevoelens oproepen. Die zijn gelukkig compleet onschuldig, oef!

Meer over instant-articles

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video