Jani Kazaltzis steunt Oekraïense holebi-activiste Vitalina: "Ik dacht dat ik blind was na de aanval"

Print
“Mezelf kunnen zijn, dat is de droom”, vertelt Vitalina Koval aan Jani. Simpel toch, horen we je nu denken. Maar niet wanneer je een Oekraïnse holebi-activiste bent. In maart werd Vitalina zelf nog aangevallen door extremisten tijdens een vreedzame protestactie. En dat is helaas lang niet het enige verhaal dat ze kan vertellen. Samen met Amnesty International roept ze honderdduizenden mensen op om naar goede gewoonte een brief te schrijven voor mensen in nood. Stylist Jani Kazaltzis is één van die overtuigde briefschrijvers.

Briefschrijfacties zitten in het DNA van Amnesty International, maar in december schakelt de mensenrechtenorganisatie een versnelling hoger tijdens de jaarlijkse Schrijfmarathon. Wereldwijd worden er dan massaal veel brieven en kaartjes verstuurd om te protesteren tegen enkele frappante mensenrechtenschendingen.

Dit jaar richt Amnesty International de schijnwerpers tijdens de Schrijfmarathon op enkele felle vrouwelijke mensenrechtenverdedigers. Één van die schrijfacties zoomt in op het verhaal van Vitalina Koval. Ze verdedigt vastberaden de rechten van holebi’s en transgenders in haar thuisland Oekraïne en komt daardoor vaak zelf in de vuurlinie te staan. Zo werd ze tijdens een vreedzame protestactie in maart overgoten met rode verf die chemische brandwonden aan haar ogen veroorzaakte. Haar aanvallers werden opgepakt om enkele uren later weer op straat rond te lopen.

Tijdens een bezoek aan België sprak Jani met Vitalina over haar dappere strijd: “Ik was meteen onder de indruk toen ik Vitalina ontmoette. Het vergt veel moed en doorzettingsvermogen om in een land als Oekraïne je nek uit te steken voor holebi-rechten. Het minste wat wij hier kunnen doen is haar strijd ondersteunen. Een brief schrijven naar Oekraïne is geen grote moeite en bovendien kan het wel degelijk grote impact hebben.”

Geen pleidooi om driekwartbroeken te verbannen deze keer, maar de oprechte vraag om even in je pen te kruipen en een brief te schrijven die heel wat levens kan veranderen. Want geloof het of niet, gemiddeld één op vier van die acties is succesvol.

Deze Schrijfmarathon loopt nog tot 31 december. Mensen die geen tijd hebben om eigenhandig brieven te zitten schrijven, kunnen op www.schrijfmarathon.be alle brieven digitaal ondertekenen. Amnesty-activisten en sympathisanten kunnen een marathon organiseren: daarvoor zijn handige actiepakketten verkrijgbaar.

Bekijk de andere vrouwen waarop Amnesty International zich focust hier.

Meest recente video's

Meer video