Non-stop honger? Dit is het schuldig ingrediënt!

Print
Non-stop honger? Dit is het schuldig ingrediënt!

Foto: Shutterstock

Of je nu gezond of ongezond eet, die knorrende maag blijft waardoor je heel de dag eet. Klinkt dit, jammer genoeg, herkenbaar? Dan zou dit ingrediënt de reden wel eens kunnen zijn: zout. Zout? For real? Jep, lees zeker verder!

Hongergevoel

Dat je van zout eten dorst krijgt, wisten we al langer. Maar dat het ons ook hongerig maakt? Is een nieuw weetje! Als je veel zout eet, kan dat ervoor zorgen dat je een hele dag rondloopt met een rommelende maag. Met als gevolg dat er een grotere kans is om bij te komen. Dat blijkt uit een studie met astronauten, gepubliceerd in de Journal of Clinical Investigation.

Onderzoek

In het onderzoek werden tien astronauten opgesplitst in twee groepen. De ene groep kreeg dagelijks 12 gram zout in hun eten verwerkt. De andere groep kreeg de helft. Zes gram zout is de dagelijkse maximale hoeveelheid zout die wordt aangeraden.

De onderzoekers gingen ervan uit dat hun proefkonijnen meer dorst zouden hebben als ze meer zout aten, maar dat bleek dus niet het geval. Wanneer de astronauten 12 gram zout per dag mochten eten, dronken ze net minder water.

Dit zou komen doordat het lichaam meer water vasthoudt door het zout, in plaats van het uit te plassen. Daarnaast hadden de astronauten meer honger tijdens het dieet met het hoog zoutgehalte, terwijl ze hetzelfde aantal calorieën per dag aten als normaal.

Veel zoutinname zorgt ervoor dat het lichaam meer energie moet verbruiken omdat ze het water moeten opslaan, vandaar het hongergevoel. “Als ze de astronauten meer eten hadden gegeven omdat ze hongerig waren, hadden ze zich sowieso overeten en zouden ze ook zijn bijgekomen”, verklaart de onderzoeker.

Met andere woorden: meer zout = meer energieverbruik = meer honger

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video