Last van de koude? Dan ben jij misschien wel allergisch...

Print
Last van de koude? Dan ben jij misschien wel allergisch...

Foto: Shutterstock

Dat het koud is, hoeven we je niet meer te vertellen. You love it or you hate it. Begin je spontaan te rillen als je denkt aan de winter en haar witte landschap? Dan heb je misschien wel - we verzinnen het niet - ‘koude urticaria’, beter verstaanbaar als: een allergie voor koude temperaturen.

Iedereen kan het krijgen

Ook al lijkt het een zeldzame ziekte, toch ervaart 15 tot 25 procent van de wereldbevolking op een bepaald moment in hun leven een allergische reactie op de koude. Gelukkig raken de meeste patiënten binnen de vijf jaar verlost van hun symptomen. Hoe weet je nu of je allergisch bent?

Symptomen

Je handen voelen gezwollen aan

Wanneer je handen zwellen als je in contact komt met lage temperaturen, kan het erop wijzen dat je allergisch bent. Dit probleem komt zelfs niet alleen voor als je in koude temperaturen terechtkomt. Sommige patiënten krijgen zelfs last van opzwellingen door een koud drankje te drinken. #What

Je huid wordt rood en blijft rood

Een rode blos op je wangen als je een tijd buiten in de koude hebt doorgebracht, is normaal. Wanneer je huid dieprood kleurt en het zo een paar uur blijft, dan heb je last van een allergische reactie. Soms wordt het zelfs erger wanneer je van een koude omgeving terug in een warme komt. De roodheid kan wel tot 24 uur aanhouden. 

Netelroos

Allergisch zijn voor de koude uit zich vaak op dezelfde manier als allergieën. Netelroos is de meest voorkomende, denk aan: zwelling, jeuk en andere typische huidveranderingen zoals uitslag. Artsen testen de kou-allergie door een ijsblokje tegen de huid te houden en te kijken of dat lijdt tot netelroos, zwelling en/of roodheid.

Je bent duizelig

Bij plotse blootstelling aan koude, kan je je plots duizelig en licht in het hoofd voelen. Dit is niet alleen bij het verlaten van je lekker warme woning, maar bijvoorbeeld ook wanneer je in een koud zwembad springt. Deze reactie kan best gevaarlijk zijn in tegenstelling tot de andere symptomen die gewoon irritant zijn.

 

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video