Vergeet lopen, van wandelen val je nog meer af!

Print
Vergeet lopen, van wandelen val je nog meer af!

Foto: A L L E F . V I N I C I U S ? via Unsplash

Heb jij het sportgen duidelijk niet meegekregen met de geboorte? Zien de toestellen in de fitness er voor jou eerder uit als marteltuigen? En vind jij dat bingewatchen dringend een Olympische discipline moet worden? Dan is wandelen de perfecte sport om je conditie en gewicht op peil te houden. En ja hoor, wandelen is wel degelijk een sport. Het is soms zelfs effectiever dan lopen!

Geloof het of niet, maar wandelen is veruit de populairste sport in ons land. 34% van de Belgen maakt regelmatig een fikse wandeling. Op de tweede plaats komen joggen en fietsen (beide 15%), gevolgd door wielrennen en mountainbiken (13%). Dat blijkt uit een enquête van beursorganisator FISA, die 1000 Belgen ouder dan achttien ondervroeg.

Bij wandelen heb je niet enkel vrijwel géén kans op blessures, het calorieverbruik is veel hoger dan gedacht. Wie stevig doorwandelt - aan zo'n 6km/u - verbrandt maar liefst 450 kcal per uur. Dat komt aardig in de buurt van lopen, waarbij je zo'n 650 kcal verbrandt. Reken daar ook nog bij dat een twee uur durende wandeling helemaal niet onrealistisch is, maar twee uur lopen daartegenover...

Maar onze lofrede is nog niet over, want door te wandelen val je meer af dan door hardlopen. De verklaring hiervoor is best simpel: omdat lopen intensiever is, verbrand je koolhydraten, terwijl je bij wandelen direct vetten verbrandt. Wie dan ook nog eens een hond in huis heeft, zal haar huisdier des te gelukkiger maken met lange wandelingen.

Meer over fitness

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video