Wetenschappelijk bewezen: zoveel tijd laat je best tussen twee zwangerschappen

Print
Wetenschappelijk bewezen: zoveel tijd laat je best tussen twee zwangerschappen

Foto: Shutterstock

Babytalk! Het is voor veel ouders een struikelpunt om te bepalen hoeveel tijd ze laten tussen twee zwangerschappen. Ga je voor kindjes met een zo klein mogelijk leeftijdsverschil of wacht je toch nog even? Die tweede optie is in ieder geval wel veiliger voor de gezondheid van mama en baby, dat blijkt uit een universitair onderzoek.

De Universiteiten van British Columbia en Hardvard School of Public Health voerden een onderzoek uit waarbij ze zo'n 150.000 geboortes in Canada analyseerden. Het doel was om te ontdekken of de tijd tussen je bevalling en volgende zwangerschap een verschil kan maken en het risico op moeder- en babysterfte kan verkleinen.

Voor vrouwen die al iets ouder zijn is het een moeilijk punt. Ze hebben vaak naar eigen gevoel geen jaren tijd meer om meerdere kinderen te krijgen, dus is het snel laten opvolgen van de zwangerschappen een voor de hand liggende optie. Een bijkomend voordeel is dat er dan weinig leeftijdsverschil zit tussen de kindjes. Maar brengt dat gezondheidsrisico's met zich mee?

Uit het onderzoek bleek dat een jaar na je zwangerschap opnieuw zwanger worden wel degelijk een risico is en niet enkel voor oudere vrouwen. Daarom is het dan ook aangeraden om minstens een jaar te wachten na je laatste bevalling, anderhalf jaar is ideaal. Vrouwen die zes maanden na hun bevlling weer zwanger raakten hadden 1,2 % kans op complicaties of moeder- en babysterfte. Als daar anderhalf jaar tussenzat, daalde die kans naar 0,5 %. Aanzienlijk lager dus!

Meer over baby

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video