Een droge huid is niet per se ook gedehydrateerd: dit is het verschil

Print
Een droge huid is niet per se ook gedehydrateerd: dit is het verschil

Foto: Shutterstock

We maken ons allemaal klaar voor guur winterweer. Een niet te vergeten onderdeel van je voorbereiding is je huid. Velen onder ons slaan vettige crèmes in om droge velletjes tegen te gaan, maar er zijn toch heel wat misconcepties over een droge huid.

Een droge huid is niet per se gedehyrateerd, en omgekeerd geldt hetzelfde. Het is iets waar veel mensen niet bij stilstaan, maar er zit wel degelijk een groot verschil tussen. Zo groot zelfs dat jouw beautyroutine helemaal fout zou kunnen zijn.

Een droge huid herken je aan z'n schilferende en matte uitstraling. Het is eerder een huidtype dan een toestand, want als je daar 'last' van hebt, heb je niet meteen een tekort aan water/hydratatie. Een droge huid is gehydrateerd maar komt de stof sebum en enkele natuurlijke oliën tekort. Daardoor gaat de huid schilferen. 

Gedehydrateerde huid is eigenlijk compleet het tegenovergestelde. Er is dan een tekort aan water, maar de productie van sebum is wel voldoende. Om een volle, frisse en elastische huid te hebben moet hij gevoed worden met water. Een tekort daaraan zorgt voor een doffe, ruwe en strakke uitstraling. Dit is dus geen huidtype, maar eerder een aandoening.

Die aandoening is meestal een gevolg van de zon. Maar ook douches en airconditioning kunnen een slechte impact hebben. Zo is bijvoorbeeld het harde water in stedelijke gebieden slecht en als je graag met warm - lees: heet - water douchet, is dat zowat de doodsteek als je achteraf niet hydrateert.

Het is zowat een basisregel maar toch: doe elke ochtend dagcrème op en liefst eentje die beschermt tegen de zon. Een gedehydrateerde huid kun je ook best behandelen met hyaluroonzuur, een stof die meer dan 1000 keer z'n eigen gewicht in water kan houden. Héél erg hydraterend dus. Natuurlijk is gewoon veel water drinken ook belangrijk.

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video