Halleluja! Onderzoek bewijst dat twee minuten alles geven gelijk is aan halfuur sporten

Print
Halleluja! Onderzoek bewijst dat twee minuten alles geven gelijk is aan halfuur sporten

Foto: happilygrey.com

Smoesjes verzinnen om niet te moeten sporten is een verworven talent dat ons nu eenmaal goed afgaat. Al mag je die ‘geen tijd’, ‘druk leven’, ‘moet kinderen voederen’ vanaf nu achterwege laten, want volgens onderzoek zou twee minuten alles geven even goed zijn als dertig minuten pedaleren in de les spinning. Ready, set, go!

Wetenschappers van de Victoria University in Australië lieten acht volwassenen drie verschillende trainingen uitvoeren, telkens met zeven of meer rustdagen tussen de sessies. Tijdens de eerste workout werd aan het achttal gevraagd om een halfuur aan dezelfde snelheid te fietsen met een inspanning van slechts 50 procent. Tijdens de daaropvolgende sessie moesten de proefpersonen vier keer vijf minuten fietsen met een inspanning van 75 procent. Tussen elke sprint mochten ze één minuut uitblazen. De derde en laatste sessie duurde vier keer dertig seconden. In die tijdspannen moesten deelnemers vier keer sprinten met 100 procent inspanning. Tussen het fietsen door kregen ze 4,5 minuten rusttijd.

 

CONCLUSIE

Na elke sessie berekenden de onderzoekers de spiermassa rond de dijen van de deelnemers. Aan de hand van mitochondriën - organismes die cellen voorzien van energie – konden ze afleiden hoeveel energie de proefpersonen hadden verbruikt. Resultaat? De deelnemers die een halfuur op halve kracht fietsten en zij die twee minuten alles gaven bekwamen quasi dezelfde resultaten.

We kunnen dus concluderen dat een High Intensity Interval Training (HIIT) minstens even gezond is als een halfuur trainen op de helft van je kracht. Máááár… de wetenschappers benadrukken in hun onderzoek wel nog steeds dat het kleinschalig onderzoek te voorbarig is om te stellen dat twee minuten werkelijk genoeg zijn. Toch nog maar even die uitgekiende smoezen gebruiken dan?

 

Meer over fitness

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video