Aangeboden door Braun

Tips van Sien: zo strijk je een hemd

Print
Tips van Sien: zo strijk je een hemd

Foto: Braun

Hemden strijken is een werkje waar veel mensen tegenop zien. Met deze tips van Sien – en de hulp van de Braun Carestyle Compact stoomgenerator – is de klus gelukkig snel geklaard. Zo strijk je een hemd in een mum van tijd!
Dossier aangeboden door Braun.

1. Mooi opgehangen is altijd tijd bespaard
“Hang je hemden meteen mooi op als ze uit de was komen”, zegt Sien. “Zo kan je ze nadien makkelijker strijken. Laat ze ook geen dagen droog in de wasmand liggen, zodat er geen diepe vouwen ontstaan. Dat bespaart je alweer wat tijd bij het strijken.”

2. Snel kreukvrij met stoom
“Met een stoomgenerator strijk je kreuken supermakkelijk weg. De warmte en de stoom maken de verbindingen tussen de vezels van het strijkgoed los, en door het gewicht van het strijkijzer worden ze uitgerekt of gladgestreken. Na het afkoelen blijft de vorm behouden en zijn de plooien weg. De meeste Braun-stoomgeneratoren zijn uitgerust met de iCare-instelling. Die zorgt voor een veilige temperatuur voor alle soorten stof. Is je hemd van zijde of een andere delicate stof, dan kan je voor alle zekerheid de Eco-temperatuurinstelling gebruiken. Zo ben je er zeker van dat het stofje mooi blijft en bespaar je meer dan 30% energie ten opzichte van de hoogste temperatuurinstelling.”

3. Eerst de kraag, de voorpanden als laatste
“Een hemd strijken doe je het best elke keer in dezelfde volgorde: eerst alle knoopjes losmaken – ook die aan de manchetten - dan de binnen- en de buitenzijde van de kraag strijken, vervolgens de schouderpanden, de mouwen en tot slot de voorpanden. Op die manier voorkom je dat er tijdens het strijken opnieuw kleine kreukjes ontstaan. Zo’n vaste routine zorgt er ook voor dat je geen enkel stuk vergeet.”

4. Achterwaarts over de knoopjes
“De schouderpanden drapeer je over het uiteinde van de plank en strijk je zo ver mogelijk naar het midden toe. De mouwen leg je plat en recht op de strijkplank, met de naad onderaan. Haal de strijkzool over de stof tot net onder de plooi bovenaan en laat hem achterwaarts over de manchetten glijden. Doordat de strijkzool van de Braun Carestyle Compact stoomgenerator afgerond is, mag je gewoon achterwaarts over de knopen heen strijken. Daarmee win je alweer tijd. Is de hele mouw gestreken, haal de strijkzool dan nog even over de bovenkant om een mooie vouw te maken. ”

5. Strijk borduursels langs de binnenkant
“Ook over de knoopjes aan het voorpand mag je gewoon heen strijken. Leg één voorpand tegelijk op de strijkplank en laat de strijkzool achterwaarts over de knoopjes glijden. Door de afgeronde vorm glijdt de strijkzool er zo overheen en verlies je geen tijd. Doe hetzelfde met het andere voorpand en met het rugpand. En nog een kleine tip: is je hemd versierd met borduurwerk, strijk de stof dan langs de binnenkant. Zo komt het borduursel mooi uit.

6. Kleine kreukjes? Snel opfrissen met stoom!
“Door in de kast te hangen, krijgt je hemd soms opnieuw kleine kreukjes. Dat kan je snel oplossen door er snel even met stoom over te gaan voor je het aantrekt. Het hemd kan intussen op de hanger blijven hangen, je hoeft de strijkzool er alleen even verticaal langs te laten glijden.” 

Sien sluit af met nog één gouden tip: “Als je niet graag strijkt, zorg er dan zeker voor dat je een goed toestel in huis haalt. Want daarmee gaat strijken des te makkelijker en sneller.”  

Op zoek naar verrassende strijktips of jouw stoomgenerator op maat? Ontdek de Braun CareStyle 7 Pro en Braun CareStyle Compact.

 
Welke Braun stoomgenerator past bij jou?
Ontdek het hier.