Whoop whoop! 1 op de 3 Belgen is ondertussen ‘casual veggie’

Print
Whoop whoop! 1 op de 3 Belgen is ondertussen ‘casual veggie’

Foto: © Astrid Bultijnck

Heel wat mensen nemen het klimaat tegenwoordig maar al te serieus, maar ook door het zien van huppelende lammetjes in de wei worden danig wat koteletjes teruggelegd. Yep, het is zover: vegetariërs zijn eindelijk verlost van hun imago van geitenwollensokken. Meer nog, voor 30% van de Belgen is af en toe vegetarisch eten zelfs een gewoonte geworden.

Uit onderzoek, uitgevoerd door iVOX bij zo’n 1000 respondenten, blijkt dat steeds meer mensen de vegetarische toer opgaan en dus ‘casual veggie’ worden. Bestaan er dan ‘chique veggies’ ook? Waarschijnlijk, maar met casual veggies worden consumenten bedoeld die niet strikt vegetarisch zijn, maar wel een gezonde levensstijl verlangen en dus af en toe een lapje vlees links laten liggen. Iets dat als muziek in de oren klinkt van Delphine Van Goethem, zaakvoerster van The Bio Company, een nieuw label dat heerlijk – tested & approved! – vegetarische producten verkoopt.

Driekwart van de Belgen vindt vegetarisch voedsel tegenwoordig heel normaal. Meer dan 30 procent eet één keer per week vegetarisch, en bij 15 procent is dit ondertussen al drie keer per week. Al zijn het nog steeds vooral vrouwen die ‘nee’ zeggen tegen een steak, 34 procent tegenover 26 procent mannen om precies te zijn. Ook niet verbazend is het feit dat vooral jongeren de stap maken naar flexitariër. Slechts 3 procent van alle ondervraagden geeft aan om ‘echt’ vegetarisch of veganistisch te zijn.

Schouderklopje voor onszelf, want bijna zes op de tien eet minder vlees dan een paar jaar geleden, en vier op de tien is van plan om deze trend verder te zetten. Wel verrassend is de belangrijkste reden van onze culinaire switch. Waar 17 procent het dierenwelzijn vooropstelt, en 15 procent het klimaat, staat ‘gewoonte’ voorop met 19 procent.

Een derde van de respondenten die (soms) vlees eten, zegt dat ze vaker een vegetarische maaltijd zouden eten als ze meer vegetarische recepten zouden kennen. Wel, laat dat nu net hetgeen zijn dat je op de blog van ‘The Bio Veggie Company’ vindt. Wij mochten alvast enkele gerechtjes op naam van Gilles Draps testen, en geloof ons: veggie is the new carni!

Meer over food

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video