Fabeltjes ontkracht: is puisten uitknijpen goed of slecht?

Print
Fabeltjes ontkracht: is puisten uitknijpen goed of slecht?

Foto: Pinterest

Je kent het vast wel, zo van die dagen waar je gaat slapen met een flawless huidje, maar 's morgens een vulkaan op je voorhoofd aantreft. We vervloeken ze toch zo hard, die puistjes. Een veelgestelde vraag is dan ook of je die bergen best even laat bezinken, of gewoon hardhandig gaat knijpen? Er gaan heel wat fabeltjes rond over of het al dan niet goed of slecht is, maar wij ontkrachten die voor eens en altijd.

Laten we het al meteen uitklaren voor de knijpgrage mensjes onder ons: het is meestal maar een tijdelijke oplossing. Als je te hardhandig te werk gaat op het puistje, dan kan het gaan bloeden. Dat is geen goed teken en kan resulteren in een litteken. Ook komen er tijdens het uitknijpen heel wat bacteriën op de huid terecht, en dat zorgt voor nóg meer puistjes.

Het beste is natuurlijk om te wachten tot er een wit kopje verschijnt. Dat is een teken dat het puistje rijp is, en dan mag je wel gaan knijpen. Als je het juist aanpakt natuurlijk! 

HYGIENE

Als je je aan het knijpen waagt, moet je altijd hygiene voorop stellen. In de eerste plaats moet je je handen wassen, want als je met vuile handen aan een puistje zit, komen er weer bacteriën op. Resultaat: nog meer puistjes en misschien zelfs onstekingen.

Wat raden dermatologen dan aan? Doe het niet met je handen! Gebruik een ontsmet naaldje en prik daarmee in het wit kopje. Dan komen de viezigheden er zo helemaal uitlopen. Nadien je huid weer goed ontsmetten, en je zou die vulkaan voorlopig niet meer hoeven terug te zien.

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video