Deze maatregelen moet jij treffen om een hittegolf te overleven

Print
Deze maatregelen moet jij treffen om een hittegolf te overleven

Foto: Pinterest

Hot, hot, hot! Je zwiert meteen de kleren van je lijf, giet een liter ijskoud water naar binnen en legt je languit op de sofa. Elke vorm van lichaamsbeweging is absoluut uit den boze, zelfs de leukste - babyverwekkende - variant. Je denkt dat je goed bezig bent, maar zit er eigenlijk helemaal naast. Deze - soms absurde - tips heb je nodig om de hittegolf te overleven:

  • Drinken

Drink lauwe drankjes. Ijskoude drankjes hebben eigenlijk een averechts effect op je lichaamstemperatuur. De automatische thermostaat in je hersenen gaat opnieuw een evenwicht zoeken door de lichaamswarmte op te drijven. Als je lauwe of zelfs iets warmere drankjes drinkt, doet jouw lichaam het omgekeerde en zal je lichaamstemperatuur dus afnemen. 

Vermijd alcohol. Het goede nieuws? Dit is de pijnlijkste van heel het lijstje. Het slechte nieuws? Alcohol drijft je lichaamstemperatuur op en droogt je uit. 

  • Eten

Eet niet te zwaar. De boerenworst met wortelstoemp en bruine saus uit grootmoeders kookboek hou je best nog even achter de hand, want daarvan zal je het alleen maar warmer krijgen. Kies in de plaats voor licht verteerbaar voedsel, een frisse salade bijvoorbeeld. 

Eet lekker pikant. Dat verbetert de transpiratie in je lichaam.

  • Thuis

Een goeie ouwe ventilator in huis halen! Door het briesje zal de warmte iets draaglijker worden. Je richt de ventilator wel best niet rechtstreeks op je lichaam, want daar kan je stijve spieren van krijgen. Je zet een ventilator best schuin naast een open raam om de warme lucht van buiten te gebruiken voor een koude luchtstroom. Als je echt geen ventilator ter beschikking hebt, kan je ook een natte handdoek voor het open raam hangen.

 

Sluit gordijnen en blijf beneden. Hou zonnestralen zoveel mogelijk buiten door de gordijnen te sluiten. Zonlicht zal de lucht die in huis hangt opwarmen en warme lucht gaat volgens de wetten van de fysica omhoog, dus de bovenverdiepingen zullen altijd meer warmer zijn.

Zet apparaten die warmte afgeven uit. Laat warmte-apparatuur - lees: oven, microgolf, kookplaat en ja, zelfs je koffiemachine *snif, snif* - vandaag uit. Die extra hitte kan je nu echt niet gebruiken. 

Koel je voeten af. Als je geen zwembad of zwemvijver ter beschikking hebt, steek je je voeten in een emmer met koud water. Je lichaam straalt warmte uit via je handen, voeten en hoofd. Deze lichaamsdelen koel houden is dus key! 

Gebruik een warmwaterkruik als koudwaterkruik. Vul een warmwaterkruik met ijskoud water, leg het in de frigo en gebruik het als bedkoeler wanneer je gaat slapen. 

Seks. Opgelet: doe dit alleen met garantie op een orgasme! In het grote "Oooh jaaaa"-moment komt de stof oxytocine? vrij in je lichaam. Daarvan word je rustig en slaperig, dus ideaal om tijdens de hittegolf in slaap te vallen. 

 

  • Onderweg

Zet meerdere ramen open. In je auto zet je best één voorraam en één achterraam open. 

Bedek je auto-interieur. Volgens reisbijstandsbedrijf VAB kan de temperatuur van het autodashboard in de zon oplopen tot  - schrik niet - 92 graden. Leg daarom witte doeken over de donkere delen en het stuur, om je handen te sparen. 

  • Sport

Beperk het sporten, maar blijf bewegen. Het is niet het moment om marathons te lopen nu, want dat kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Blijf wel steeds in beweging. Als je een zittende job uitoefent, ga je best af en toe een de beentjes strekken om je bloedsomloop weer op gang te trekken. 

Neem een lauwe douche. Je wasbeurt op warme dagen bestaat best uit een lauwe voor het slapengaan. Bij koude of warme douches zal je nadien vapeurs krijgen. 

  • Styling

Ga niet te bloot. Mannen in ontbloot bovenlijf, nji-nja-njummie! En we veronderstellen dat zij de blote vrouwenbenen ook niet erg vinden, maar eigenlijk kleed je je toch best niet te bloot. Draag luchtige zomerstoffen die je lichaam wel bedekken tegen de sterke zonnestralen. 

 

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video