Vraag het aan Karolien: wat is het nut van een eiwitshake en welke drink je het best na een training?

Print
Vraag het aan Karolien: wat is het nut van een eiwitshake en welke drink je het best na een training?

Foto: Shutterstock

Tijdens de #30daysfitchallenge helpt sportdiëtiste, Karolien Rector, jullie op weg naar een gezonde(re) levensstijl. Dit doet ze aan de hand van enkele heerlijke, onschuldige gerechtjes én door jullie een antwoord te bieden op enkele prangende vragen. Vandaag maakt Karolien jullie weg in de wereld der eiwitshakes. Want zeg nu eens, wat houden die goedjes nu precies in?

WAT ZIJN EIWITTEN EN WAT DOEN ZE?

  Plantaardige Dierlijke eiwitten
Energie 1 gram eiwit levert 4 kcal  
Functie? bouwstoffen van de spieren en belangrijk voor opbouw- en herstel  
     
Waarin? noten, linzen, zaden, peulvruchten en vleesvervangers,... vis, vlees, melk, yoghurt, kaas, ei,...
Behoefte? varieert van 1gr /KG/LG voor niet sporters tot maximaal 2-3gr (max.)/KG/LG voor adolescenten in groei en krachtsporters.  
Hoe innemen? Spreid je eiwitinname over verschillende eetmomenten doorheen de dag. En indien je sport, neem dan best ook meteen na het sporten (binnen de 30 min.) eiwitten in.  

KG = kilogram; LG = lichaamsgewicht

Algemeen is de kwaliteit van dierlijke eiwitten hoger dan van plantaardige eiwitbronnen.
Dit aangezien dierlijke eiwitten meer essentiële aminozuren (aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten) bevatten dan plantaardige eiwittbronnen. In een gezonde voeding,  wanneer je geen vegetariër of veganist bent,  kies je best voor een gevarieerde eiwitinname van zowel dierlijke als plantaardige eiwitten. Enkel na het sporten gaat de voorkeur uit naar dierlijke eiwitten, aangezien deze meer leucine bevatten. Leucine is een essentieël aminozuur waarvan bewezen is dat het een grote rol speelt in de opbouw en –herstel van spieren. 

WELKE EIWITSHAKE IS HET BEST? 

In principe zal je in een gevarieerde voeding voldoende eiwitten uit je voeding halen. Door omstandigheden (werk, tijd,…) is het echter niet  altijd mogelijk om meteen na de inspanning iets te eten.  Aangezien whey-eiwitisolaat de meest zuivere bron van eiwit is en dit een hogere concentratie aan essentiële aminozuren (leucine) bevat,  kies je best hiervoor:

Na een korte work-out van bijv. een 7-tal minuten, is het niet nuttig om te kiezen voor een eiwitshake. Voor dit soort inspanningen is dat overshooting. Het volstaat te kiezen voor eiwitten uit een potje yoghurt, platte kaas, kwark,… Doe je naast die 7 min. nog een bijkomende work-out, dan kan je eventueel wel kiezen voor hersteldrank. Dit kan zijn: een pure eiwitshake (=20-25gr EW-en; zonder extra KH-en), een herstdrank met 20-25gr whey EW-en en ongeveer dezelfde hoeveelheid koolhydraten of eentje met 2 of 3 keer zoveel koolhydraten na een intensieve training. Je kan dus spelen met de hoeveelheid koolhydraten na een training. Was je training niet zo zwaar of kan je vrijwel meteen na je training een maaltijd eten, dan kan je de koolhydraten in je shake soms helemaal weglaten of toch zeer sterk verlagen. Was het een zeer zware training, dan bevat je hersteldrank best meer koolhydraten.

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video