Dit is waarom jij grijs haar krijgt – en wat je eraan kan doen!

Print
Dit is waarom jij grijs haar krijgt – en wat je eraan kan doen!

Foto: Shutterstock

Grijze haren, hoe vervelend kunnen ze wel niet zijn? Naast het aspect van ouder worden, zeggen we ook wel eens dat onze wederhelften en kinderen daar een aandeel in hebben. Of onze baas op het werk, die maar niet kan stoppen met zagen. Maar alle speculaties terzijde: van waar komen ze nu eigenlijk echt? En kun je er – naast een laag verf bij de kapper – er écht iets aan doen? Wij zochten het voor jou uit.

Waarom, in godsnaam?

Grijs haar is een combinatie van gepigmenteerde haartjes met wit haar. Dat laatste verschijnt wanneer de pigmentcellen die verantwoordelijk zijn voor melanine, kleur dus, stoppen met werken. Meestal begint dit op te komen bij vrouwen in hun 30’s.

Maar wat kun je eraan doen?

Voor een groot deel is het onvermijdelijk dat je vroeg of laat grijs wordt. Maar voeding, hormonen en stress kunnen wel invloed hebben. Als je een tekort hebt aan ijzer, calcium, zink, vitamine D, B12 of B6 straalt dat ook door naar je haar. Des te meer een reden om je vitamines en dus voeding goed in het oog te houden. Dit vitaminetekort komt bijvoorbeeld vaak voor bij vegetariërs en veganisten. Voedingssupplementen of extra aandacht voor vitamines in voeding kunnen hier een oplossing voor zijn.

Misschien nog wel één van de gemakkelijkste dingen die je kan doen: massages! Net zoals de rest van ons lichaam, heeft ons hoofd ook wel eens ‘beweging’ nodig. Tijdens het wassen van je haar rustig inmasseren kan alleen maar voordelen hebben. Zo neemt je hoofdhuid de goede stoffen uit je shampoo nog beter op en worden je wortels beter gevoed. En het werkt nog eens ontspannend ook!

Meer over instant-articles

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video