MOTIVATION! 5 gegronde redenen om het koude weer te trotseren met een glimlach!

Print
MOTIVATION! 5 gegronde redenen om het koude weer te trotseren met een glimlach!

Foto: Instagram Sanni Oksanen

We. Hate. It. Vriestemperaturen zijn in geen geval leuk. Geen hakken, geen rokjes en geen sunkissed skin. Ingepakt worden als een Noordpooltoerist is voor ons pure horror. Gelukkig is het motivatiemaand op JaniTV en gaan we dus zélfs voor het koude winterweer van de laatste weken een paar goeie excuusjes zoeken om het een pak aangenamer te maken!

 

1. De koude verbrandt vet

Hallelujah! Zie je wel dat slapend afslanken kan? Of gewoon meer eten. Er bestaat niet voor niets zoiets als grootmoeders "winterkost". Gebraad met stevige groentenpuree en een dikke vleessaus, lekker veel calorieën dus. En het kan niet eens zoveel kwaad, want door de koude verbranden we vet. 

Hoe kan dat nu? Wel, er zijn twee soorten vetten: wit en bruin. Wit vetweefsel dient om vetten op te slaan en bruin vetweefsel - het betere type - wordt in ons lichaam verbrand en omgezet in energie. Volgens een studie van de Universiteit van Sherbrooke (2012) gaat ons lichaam in koude temperaturen buin vet activeren, en nog beter, wit vet omzetten naar bruin vet. 

Straffer nog: de koude vergt energie om een lichaamstemperatuur van 37°C te kunnen bewaren. Energie halen we uit die vetreserves, waardoor we moeiteloos calorieën verbranden. Wist je trouwens dat een kwartiertje bibberen in de kou gelijk zou zijn aan een uur fysieke activiteit? Plannen voor het weekend: check!

 

2. We slapen beter wanneer het koud is

Wanneer we slapen daalt onze lichaamstemperatuur. Als dat niet gebeurt (bij mensen met slaapproblemen bijvoorbeeld), slapen we minder goed. Denk maar aan die woelige zomernachten waarop je maar niet deftig kan slapen omdat je het zo warm hebt. Dus dan gooi je één been uit bed en gaat het plots een pak beter. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 15 en 18 graden. 

3. Koude temperaturen maken ons gelukkiger

Deze zagen we zelf ook niet aankomen, maar onderzoek toont aan dat de combinatie van vriestemperaturen en een stralend blauwe hemel met een intense zon doeltreffend werkt tegen depressie. En kregen wij de voorbije weken niet voortdurend exact die omschrijving? Nu je het zegt: ons humeur heeft zich de afgelopen weken nauwelijks misdragen. Alleen ochtenden blijven een werkpuntje... 

 

4. In de koude hebben we minder pijn

Wanneer je een buil of een kneuzing hebt leg je er meteen ijs op. Als je je hand verbrandt aan je stijltang, hou je die onder ijskoud water. De koude heeft een helend effect op inflammatie, pijn en zwellingen. 

5. De koude helpt onze bloedcirculatie

Vriestemperaturen doen onze aders krimpen en dan weer uitzetten, wat onze bloedcirculatie stimuleert. Zo kan ons lichaam zuurstof en voedingstoffen beter verspreiden. Tenslotte heeft de koude ook een gunstig effect op spataders, want die komen minder voor in lage temperaturen.

via GIPHY

 

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video