De beste manier om af te vallen: minder vet eten of minder koolhydraten?

Print
De beste manier om af te vallen: minder vet eten of minder koolhydraten?

Foto: halfbakedharvest.com

Laten we ons geliefd brood, verrukkelijke pasta en hemelse cruesli achterwege? Of limiteren we beter onze bezoekjes aan de frituur? Of je nu minder koolhydraten eet of je vetinname beperkt, uit een recente studie van de Stanford University School of Medicine in de Verenigde Staten blijkt dat de ene aanpak niet beter is dan de andere.

Minder vet of minder koolhydraten, iedereen weet dat een dieet kiezen aartsmoeilijk is, dus komen wetenschappers met een verrassende bevinding. Meer dan 600 deelnemers tussen de 18 en 50 jaar, waarvan de helft mannen en de andere helft vrouwen, werden opgesplitst in twee groepen. Een groep moest minder koolhydraten eten, de andere moest zich focussen op een lagere vetinname. Iedereen diende het dieet een jaar lang vol te houden.


De eerste twee maanden moesten de proefpersonen hun dagelijkse koolhydraat- of vetinname beperken tot 20 gram, wat bitterweinig is. Wie wil vergelijken, kan denken aan een anderhalve snee volkorenbrood of een handvol noten. Geleidelijk aan moest elke groep de inname van vetten en koolhydraten verhogen zodat mensen heel hun leven een gezond dieet kunnen volhouden. 

Aan het einde van de studie bereikten de proefpersonen met een vetarm dieet een dagelijkse gemiddelde vetinname van 57 gram in vergelijking met 87 gram voor de proefperiode. De resterende personen, die koolhydraten moesten 'afzweren', eindigden op 132 gram koolhydraten per dag tegenover zo’n 247 gram.

Beide groepen waren na een jaar ongeveer 6 kilogram kwijt, uiteraard met onderlinge verschillen. De studie suggereert dus dat de strategie om af te vallen door minder koolhydraten of vet te consumeren op een gelijkaardig resultaat uitdraait. 

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video