O-OW! Deze vijf risico's verlagen de slaagkans van je relatie

Print
O-OW! Deze vijf risico's verlagen de slaagkans van je relatie

Foto: Unsplash | Logan Armstrong

Bang dat die vlinders in je buik gaan vliegen? Blijkt JaniTV simpelweg veel goedkoper te zijn dan relatietherapie? Of wil jij dat wedding board op Pinterest in praktijk omzetten? Dan scroll je best even verder, want socioloog en professor Dimitri Mortelmans deelt de vijf belangrijkste factoren om te voorkomen dat je relatie op de klippen loopt.

1. Timing is key
Je ouders horen het niet al te graag, maar de tijd nemen om te experimenteren met verschillende partners is écht belangrijk. Zeg maar dat het mocht van JaniTV. En daar is een reden voor: hoe later iemand beslist om te trouwen en hoe meer ervaring die persoon dan al heeft opgedaan, hoe groter de slaagkans van het huwelijk. Ook jullie leeftijd speelt een rol. Koppels waarbij de man ouder is dan de vrouw hebben nog altijd meer kans op een happily ever after. Dat komt omdat we nog een heel traditioneel genderpatroon in ons achterhoofd houden, waarbij de man de verantwoordelijkheid draagt voor het onderhouden van het gezin en dus al eerder aan het werk moet zijn. Hoe groter het leeftijdsverschil wordt, hoe sterker dat effect ook wordt. 
 

2. Ouders
Hier kan je natuurlijk niets aan veranderen, maar uit cijfers blijkt wel dat wanneer je ouders gescheiden zijn, jouw kans op een scheiding ook groter is. Dat heeft niets te maken met de overdracht van erfelijk materiaal, maar komt wél omdat kinderen van gescheiden ouders gewoonlijk sneller het nest verlaten en op zichzelf gaan wonen. En zo zijn ze vatbaarder voor het risico te snel te huwen.
 

3. Opposites attract? Not really... 
We hebben het dan niet over karaktertrekken, maar over de huwelijksmarkt waarop jij je als prooi begeeft. Een die-hard fan van Mozart die naar alle Mozart-concerten gaat zal jij minder snel tegen het lijf lopen als je klassieke muziek verafschuwt. Partners met hetzelfde opleidingsniveau zullen bijvoorbeeld ook langer samenblijven. 
 

4. Werkleven
Omdat vrouwen vroeger het leven achter de kookplaat moesten leiden, konden ze niet financieel onafhankelijk zijn en was scheiden vaak geen optie. Dat zorgde ervoor dat het aantal scheidingen zo drastisch toenam vanaf de jaren '70. Nu is het omgekeerd: werkende vrouwen blijken een beschermende factor tegen een scheiding. Dat komt omdat we nu in een tweeverdienersmodel zitten: wanneer een partner niet werkt, verhoogt dat de financiële druk, wat zwaar op je relatie kan wegen. 
 

5. Samenwonen
De slaagkans van samenwoners is veel lager als die van gehuwden. Je hoort mensen weleens zeggen dat ze "niet gaan trouwen omdat ze schrik hebben om te scheiden", maar de kans dat samenwoners uit mekaar gaan is doorgaans twee- tot driemaal groter dan bij getrouwden. 

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video