Dit is het geheim van Steffi Vertriest: DETOX 15

Print
Dit is het geheim van Steffi Vertriest: DETOX 15

Foto: Steffi Vertriest // Bye Bye Cheeseburger

Health foodie, Steffi Vertriest, heeft het begrip 'detox' helemaal begrepen. Hoewel ze vroeger elke ochtend een hamburger achter haar kiezen stopte, ruilde ze een tijdje terug haar foodbaby in voor een killer body. Haar dagelijkse pogingen om gifstoffen uit haar lijf te bannen, werpen duidelijk vruchten af. *jaloersss* En daar willen wij dan uiteraard het fijne van weten! Op haar blog 'Bye Bye Cheeseburger' vind je deze week haar tips & tricks voor een briljante detox: DETOX 15

Waarom detoxen?

Misschien eerst: wat is detoxen eigenlijk? Daar worden wel wat verschillende definities voor gegeven. Voor mij is het vooral even resetten, even écht enkel ‘clean food’ eten zonder uitzonderingen. Waardoor mijn lichaam even de tijd krijgt om te herstellen waar het herstel nodig heeft. Een detox is strenger dan wat ik doorgaans als een gezond eetpatroon zou beschrijven. Net om even echt af te kicken van snelle suikers en grote porties koolhydraten bijvoorbeeld. Maar detoxen heeft ook vooral psychologisch heel veel waarde. Terug even echt eten appreciëren, zien dat het kan mits wat voorbereiding. Maar ook gewoon weer bewuster worden van wat je eet. Bewuster kiezen voor jezelf. Want een detox draait om JOU.

Praktisch:

DETOX 15 is een 15 dagen durende detox, met GEEN uitzonderingen.
Ik doe hem nu van 15 januari tot en met 29 januari. (het staat je vrij dit op een ander moment te doen uiteraard!)

DETOX 15: de FOOD regels

Wat niet?

GEEN toegevoegde suiker.

Alle suikers zijn uitgesloten, ook suikervervangers. Dus geen: Ahorn, honing, tafelsuiker, kokosbloessemsuiker, stevia, dadelstroop, xylitol, aspartaam, Tagatesse,..
Voeg het niet zelf toe en eet ook geen producten die deze suikers of suikervervangers bevatten.

GEEN granen.

Alle granen zijn uitgesloten, ook de pseudogranen. Dus geen tarwe, spelt, rogge, kamut, quinoa, rijst, mais,.. In geen enkele vorm, ook niet als bindmiddel, pasta, bloem,..

GEEN zuivel.

Geen melk (van welk dier ook), kaas, room, melkkefir, zure room, boter,..

GEEN bewerkt vlees.

Dus geen spek, charcuterie, hesp, gehakt, salami, worst,..

GEEN alcohol, cafeïne of frisdrank.

Dit wil zeggen geen wijn, koffie (ook geen deca), thee (noch zwart, wit of groen), geen cola of andere frisdranken..

Vermijd alle additieven.

Wat pretty much neerkomt op: geen bewerkte producten. Zeker geen MSG (E621), toegevoegde sulfieten of carrageen.

Wat dan wel?

FRUIT

Yum! Je smaakpapillen weer helemaal open zetten voor heerlijk fruit, dat nu zoeter zal smaken dan ever before. Beperk smoothies en als je ze gebruikt gebruik dan zeker alleen volle vruchten en geen sappen. Ik houd hier zelf altijd mijn LHI-methode in het achterhoofd: een volledig stuk fruit krijgt voorrang op geplet fruit, geplet fruit krijgt voorrang op gemixt fruit.

NOTEN

Alle soorten noten mogen. Wissel af en probeer eventueel ook eens wat andere soorten dan je gewoon bent.

GROENTEN

Laat je helemaal gaan om je maaltijden van zoveel mogelijk groenten te voorzien. Groenten als wortels, tomaatjes en komkommer vormen ook geweldige snacks voor tussendoor. Ook aardappelen kunnen, maar overdrijf hier niet mee. Aardappelen zijn hoger op de glycemische index, maar af en toe een (zoet) aardappeltje bij je maaltijd kan zeker. Vergeet ook de zeewieren niet hier!

VOLLE PEULVRUCHTEN

Ik denk aan de brede waaier van bonen, kikkererwten, peultjes, linzen.. Let op het zijn VOLLE peulvruchten, dat wil dus zeggen geen kikkererwtenmeel, sojamelk of sojadrink,..

FUNGI

Ow yeah, alle soorten paddenstoelen zijn welkom. Kastanjechampignons, shiitakes, portobello, eekhoorntjesbrood,.. You name it! Dit is dé uitgelezen moment om eens wat nieuwe fungi een kans te geven.

VIS

Kom maar op met die gezonde vetten. Kleinere vissoorten (zoals makreel bv) bevatten veel goeie stoffen en minder zware metalen of andere vervuilende stoffen – in vergelijking met grotere soorten zoals tonijn bv. Maar in principe kunnen alle soorten vis en schaal- en schelpdieren. Zoals altijd is afwisseling aan te raden!

VLEES

Yup. Ook een stukje ‘proper’ vlees is toegestaan. Enkel een mooi en eerlijk stukje vlees. Ik kan ten sterkste aanraden voor biologisch vlees te kiezen en liefst kip. Wissel ook voldoende af en las genoeg vegetarische dagen in.

KRUIDEN

Alle kruiden zijn toegestaan, zowel verse als gedroogde. Ook kaneel en rauwe cacao bv! Ook alle kruidenthees kunnen zowel van verse als van gedroogde kruiden.

OLIE & AZIJN

Kokosolie, olijfolie, balsamico, appelazijn,.. Kan allemaal! Ideaal om slaatjes mee op te smukken dus!

MISO

Een uitzondering op de ‘volle peulvruchten’ regel is miso, omdat dit gefermenteerde producten zo extreem veel goeie eigenschappen heeft. Misosoep kan ik zeker aanraden!

WATER WATER WATER

Hydrateer voldoende. Drink water naar hartenlust en wissel eventueel af met kruidenthee. Gebruik eventueel wat kruiden of vruchten om je water een smaakje te geven.

Het slaap- en bewegingsluik

Detoxen is voor mij meer dan enkel zeer strikt op mijn voeding letten. Zo stel ik ook een aantal regels aan beweging en slaap. Dat zijn twee elementen waar ik altijd al heel veel aandacht aan schenk – in mijn IMPACT lezing komen de beiden uitgebreid aan bod bv – maar tijdens deze detox stel ik nog een aantal extra regeltjes voor mezelf.

SLAAP

Het is moeilijk hier voor anderen een algemeen aantal uren voorop te stellen, dit omdat slaap voor iedereen anders is. Toch geldt in heel veel gevallen de 7 a 8 uur regel en ik verkies dan ook om 8 uur te slapen. Tijdens de DETOX 15 ga ik vooral vroeger bed in. Ik zorg dat ik om 22u ten laatste in bed lig en dit alle dagen – ook in de weekends. Ik weet niet welke wetenschappelijke evidentie er is voor die regel van “de uren voor middernacht tellen dubbel” maar bij lijkt dat in ieder geval wel te kloppen. Het verschil tussen van 22u tot 6u of van 24u tot 8u slapen, is bij mij heel groot. De bedoeling is tijdens deze 15 dagen een strakke routine te volgen. Op routine kan terugvallen en leunen. Wie dit een tijdje volhoudt zal snel merken hoeveel deugd dit doet. Verder besteed ik extra aandacht aan slaaphygiëne. Meer daarover soon..

CONCLUSIE:

– Slaap voldoende (las eventueel 15 dagen een extra uurtje in).
– Ga elke avond op het zelfde uur naar bed en sta op hetzelfde uur op.
– Besteed aandacht aan slaaphygiëne.

BEWEGING

Uiteraard probeer ik sowieso al heel vaak naar de yoga te gaan en te sporten in het algemeen. Dat blijf ik doen tijdens DETOX 15 maar als extra’tje leg ik mezelf op om 20 minuten per dag te gaan wandelen. Dat lijkt een kleinigheidje, maar toch vergeten we het al gauw. Het heeft nochtans ontzettend veel voordelen. Zelf heb ik een tijdje een wandeling gemaakt vlak voor ik ging slapen: hééééérlijk! Sleeping like a baby.. Maar life happens en je verliest de gewoonte. Tijd dus om tijdens deze 15 dagen hier weer even tijd en aandacht aan te schenken.

CONCLUSIE:
– Maak elke dag een wandeling van minimaal 20 minuten.

TIPS

Bereid een DETOX altijd voor. Beslis vandaag niet om morgen te starten. Vooral je mentaal voorbereiden op een detox is belangrijk. Als je erop voorbereid bent hoeft dit helemaal niet moeilijk te zijn. Maar ook praktisch vraagt dit soms wat geregel. Uit eten is vaak moeilijker tijdens een detox dus je vermijdt best uitgebreide dinertjes. Informeer op tijd je vrienden en familie, om te vermijden dat je in een lastig parket gezet wordt op een familiebijeenkomst bv.
Verzamel genoeg recepten die ‘approved’ zijn. Zo zorg je ook voor voldoende variatie. No worries, hier help ik je wel bij!
Vermijd SWAPS. Daarmee wil ik zeggen dat je recepten zo gaat tweeken om ze toch maar binnen de DETOX 15 te krijgen. Ik denk aan pannenkoeken van kokomeel, zoeten met dadels enzo.. Dat gaat het doel een beetje voorbij. Probeer zo puur mogelijk te gaan.
Onthoud dat je niets specifiek móet eten en dat er geen limieten op hoeveelheden staan, je hoeft dus geen honger te lijden.
Er zijn GEEN UITZONDERINGEN. Er zijn geen ‘oeps’ momentjes. Kies volledig voor deze detox. Deze 15 dagen staan helemaal in het teken van JOU.

Trending

Meer leesplezier

HOT NEWS

Meer Hot News

Styling

Meer Styling

Hair & Beauty

Meer Hair & Beauty

Must Haves

Meer Must Haves

Feel Good

Meer Feel Good

FITNESS

Meer Fitness

Food

Meer Food

Meest recente video's

Meer video