6 tips om die winterblues te bestrijden

Print
6 tips om die winterblues te bestrijden

Foto: Shutterstock

Voel je je de laatste dagen wat lusteloos, gedeprimeerd en moe? Dan heb je ofwel je laatste kredietkaartafschriften bekeken of je hebt last van de winterblues. Niets om je zorgen over te maken maar fijn is anders. Gelukkig kan je deze dip bestrijden met enkele makkelijke maar efficiënte tips.

1. Zorg ervoor dat je elke dag natuurlijk licht ziet. De winter mag dan wel het seizoen zijn waar een winterslaap in de zetel een strak plan lijkt, het is cruciaal om tijdens deze koude maanden regelmatig buiten te komen voor wat frisse lucht. Maak er een punt van om elke dag minstens 20 minuten in de buitenlucht door te brengen. Wandel bijvoorbeeld naar je werk. Neem je lunch buiten of gebruik je pauze om even een wandeling te maken.

2. But first: Sleep. Te weinig of verstoord slapen wordt gelinkt aan depressie. Probeer minstens zeven à acht uur slaap te halen per nacht.

3. Beweeg! Probeer elke dag minstens vijftien minuten te bewegen. Ja, het is heel verleidelijk om je work out tijdens de koude wintermaanden in te ruilen voor een zetelmarathon maar een studie heeft aangetoond dat zelfs een 10 minuten durende workout je stemming en angstgevoelens serieus doet verminderen.

4. En toen was er licht. Zorg ervoor dat je slaapkamer en bureau baden in het licht. Indien mogelijk, verschuif je bureau dichter tegen het raam of ruil je wekkerradio in voor een ‘dawn simulator’.

5. Neem je dieet onder de loep. Wat je eet heeft een directe invloed op je energiepeil. Een warme croissant als ontbijt of een snelle hamburger mag dan wel instant comfort betekenen, het regelmatig consumeren van dit soort voedsel bevordert je stemming op een slechte manier. We zeggen hier natuurlijk niets nieuws maar probeer ervoor te zorgen dat je bord voor minstens 2/3 gevuld is met groenten en laat de alcohol af en toe links liggen.

6. Wees wat lief voor jezelf. Klinkt misschien wat al te mellow maar je steekt er niets mee in je zakken wanneer je je zelf, bovenop die winterblues, nog eens een schuldgevoel aanpraat. Niet elke dag kan een goeie dag zijn dus aanvaard de slechte dagen. Want zoals Annie ons reeds leerde: The sun ‘ll come out tomorrow! (of binnen een paar maanden op zijn minst). 

Meest recente video's

Meer video