Voor eens en voor altijd: douche je beter ’s morgens of ’s avonds?

Print
Voor eens en voor altijd: douche je beter ’s morgens of ’s avonds?

Foto: Shutterstock

Het eeuwige dilemma: douche je nu beter ’s morgens vroeg of ’s avonds laat? Met andere woorden: fris de deur uit, of vers gewassen je bed in? Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen, maar wat zegt de wetenschap hier nu eigenlijk over?

Je mag je doucheroutine uiteraard helemaal zelf bepalen, maar er zijn wel een aantal wetenschappelijke voor- en nadelen verbonden aan zowel ’s morgens douchen als ’s avonds. Aan de hand van die criteria kan jij voor jezelf uitmaken wat het beste bij je past.

OCHTENDDOUCHER

  • Het grote voordeel van ’s morgens te douchen is dat je als het ware een liter koffie kan overslaan. Een douche in de vroege uurtjes zorgt namelijk voor een goede bloedcirculatie, wat gelijk staat aan een heuse oppepper
  • Daarnaast ontspannen je spieren door warm water. Stijve nek van te slapen? Spierpijn van te sporten? Weg ermee!

  • Last van een huid die snel vet wordt? Dan is ’s morgens douchen het best voor jou. Vooral een frisse douche (goeiemorgen!) spoelt het nachtelijke vuil en vet weg, sluit vervolgens je poriën en beschermt je huid tegen glim.
  • Belangrijke dag voor de boeg? Moet je voor iets of iemand een goede eerste indruk maken? Plan je douche dan best ’s morgens, zo heb je zeker geen last van een slaapkruin of vette hoofdhuid.

AVONDDOUCHER

  • Ultieme ontspanning gegarandeerd. Een warme douche laat je bloeddruk dalen en vermindert stress: ideaal voor het slapengaan dus.
  • Goed nieuws voor mensen die soms last hebben van slapeloosheid, want een warme douche zorgt voor de aanmaak van melatonine, een hormoon dat in middeltjes zit tegen slapeloosheid.

  • Heb je geen lieftallige vriend, vriendin of ouder die jouw lakens ververst? Doe jezelf dan een plezier en douche ’s avonds, zo blijft je beddengoed schoon.

Blijf jij bij je vaste routine, of zal je toch maar eens switchen van ochtend naar avond (of omgekeerd)? 

Trending

Meer leesplezier

Meest recente video's

Meer video