Dit is waarom je tijdens het buiten lopen meer calorieën verbrandt dan op een loopband

Print
Dit is waarom je tijdens het buiten lopen meer calorieën verbrandt dan op een loopband

Foto: Pinterest

Joggen is een geweldige vorm van cardio: je lichaam is volledig in beweging, het is de perfecte oefening voor vetverbranding en de calorieën worden aan een sneltempo uit je lijf gedreven. En over calorieën gesproken: we vroegen ons af of we er evenveel verbranden wanneer we op de loopband lopen als buiten in de vrije natuur. En neen hoor, er is een verschil!

Wanneer je buiten loopt zou je 3 tot 7 procent meer calorieën verbranden dan binnen op een loopband. Wanneer je jogt – en dezelfde afstand en zelfde snelheid aflegt – op een loopband verbrand je zo’n drie procent minder calorieën dan wanneer je buiten een toertje maakt. Heb je een iets snellere pas, dan loopt dit verschil op tot een goeie zeven procent verschil in calorieën.

Hoe komt dit nu in godsnaam?! John Porcari, directeur van het programma Clinical Exercise Physiology aan de Universiteit van Winsconsin, legde het uit aan Women’s Health en wij lazen aandachtig mee. Er zijn drie belangrijke redenen voor dit essentiële verschil in calorie- en vetverbranding:

1. De bewegende, ronddraaiende mat van een loopband helpt je onbewust bij het vooruitgaan. Het maakt het lopen iets makkelijker en dus minder vermoeiend.

2. Wanneer je in een gesloten omgeving op een loopband loopt, word je niet geconfronteerd met verschillende weersomstandigheden. Je hebt bijvoorbeeld geen tegenwind, waardoor je lichaamsbeweging eenvoudiger wordt.

3. In een fitness of thuis word je minder beïnvloed door warm weer. Op hete dagen vergt joggen meer inspanning van je lichaam, hierdoor wordt er meer bloed gepompt, zodat het je huid bereikt en je lichaamstemperatuur kan afkoelen. Dit verbrandt op zijn beurt meer calorieën. Het spreekt voor zich dat dit in een fitnessruimte niet gebeurt.

Zo, bij deze heb je de toestemming om je gymabonnement op te zeggen (althans, als je daar alleen maar op de loopband staat). Take it outside! 

Meest recente video's

Meer video