Yum! 4 gezonde winterse soepen om je de komende maanden warm te houden

Print
Yum! 4 gezonde winterse soepen om je de komende maanden warm te houden

Foto: Shutterstock

Topjes worden weer een jaartje opgeborgen op zolder, de bomen zeggen hun weelderige kruin vaarwel en soepen komen opnieuw op het voorplan. Winter's coming... En omdat er geen betere manier bestaat om het - letterlijk en figuurlijk - lekker warm te krijgen vanbinnen dan met een heerlijke kom soep, schotelen we je vier toppertjes voor. Meer nog, want Lidl heeft vandaag een keukenrobot in de aanbieding waar je eigenlijk de ideale sous-chef mee in huis haalt.

De keukenrobot 'Monsieur Cuisine Plus' van Lidl kan kneden, braden, mixen,... Noem maar op! Het is als het ware een keuken op zich. Bekijk het zo: als Superman een keukentoestel zou zijn, zou hij in de vorm van deze foodprocessor komen. 

Je hebt 'm al voor 199 euro (i.p.v. 249 euro) in de Lidl-webshop als je snel bent. Een aardige hap uit je budget, we know. Maar z'n concurrenten kosten vaak het vijfvoud van deze duizendpoot. Én denk maar eens aan wat voor feestmaal je eind dit jaar op tafel kan toveren! Want bovenop dit alles-in-één-toestel krijg je er nog een kookboek met meer dan 100 recepten bovenop.

Wij selecteerden vier soepen waarvan je het water in de mond krijgt!

 

1. ASPERGEROOMSOEP MET WITTE WIJN 

Ingrediënten: 

  • 250 ml slagroom
  • 2 eierdooiers
  • 1/2 ui
  • 50 g boter
  • 1 el bloem
  • 250 ml droge witte wijn
  • 800 g asperges
  • 1 l groentebouillon
  • 1/2 tl suiker
  • zout
  • peper
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 bosje bieslook
     

Bereidingswijze: 

Plaats het roeropzetstuk op de koude mixkom. Doe 125 ml slagroom in de mixkom en klop de room 4 minuten/stand 3 stijf. Doe de slagroom in een schaaltje en zet dit in de koelkast. Doe de resterende slagroom en eierdooiers in de mixkom en klop alles 20 seconden/stand 5. Doe de eierroom in een schaaltje, zet dit ook in de koelkast en maak de mixkom grondig schoon.

Schil de halve ui, doe deze in de mixkom en hak 2 seconden/turbo. Werk stukjes eventueel weer naar beneden met een spatel. Voeg 25 g boter toe en fruit de ui 3 minuten/roast. Strooi er de bloem over, maar doe dit zodanig dat niets op het mes belandt. en roer alles 2 minuten/95°C/stand 1 glad. Kook de inhoud van de mixkom daarna 5 minuten/90°C/ stand 2. Voeg tussendoor de witte wijn langzaam toe via de vulopening.

Spoel de asperges af, schil ze en verwijder de onderste houterige delen. Snijd de asperges in stukken van 4 cm lang en doe deze samen met de bouillon in de mixkom. Voeg 25 g boter en de suiker toe en kook alles 20 minuten/100°C/stand 1. Zet 2 handen vol aspergestukken apart en pureer de rest 1 minuut/stand 1-8; begin met stand 1 en verhoog gaandeweg naar stand 8.

Mix de soep 1 minuut/70°C/stand 2 en voeg tussendoor langzaam de eierroom toe via de vulopening. Voeg tot slot zout, peper, muskaatnoot en een beetje citroensap naar smaak toe. Spoel de bieslook af, schud droog en knip het in rolletjes. Verdeel de soep over diepe borden, garneer elk met bieslook en  toef stijfgeklopte slagroom en serveer.

 

 

2. PIKANTE KASTANJESOEP 

Ingrediënten: 

  • 1 kleine ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 bleekselderij
  • 2 el boter
  • 400 g tamme kastanjes (gekookt, vacuüm verpakt)
  • 100 ml droge witte wijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 100 ml slagroom
  • zout
  • peper
  • 1/2 rode chilipeper
  • 2 lente-uien
     

Bereidingswijze: 

Schil de ui en snijd doormidden. Pel de knoflook. Spoel de bleekselderij af, verwijder de harde vezels en snijd de rest in stukken. Doe alles in de mixkom en hak 5 seconden/stand 6 middelfijn. Voeg de boter toe en fruit alles 3 minuten/110°C/roast.

Voeg vervolgens de kastanjes toe en hak ze 5 seconden/stand 5. Werk stukjes weer naar beneden met  spatel en fruit ze 5 minuten/roast mee.

Voeg de wijn en bouillon toe en kook alles 5 minuten/100°C/stand 2. Voeg de slagroom en zout en peper toe en pureer de soep 1 minuut/ stand 5-9 romig; begin met stand 5 en verhoog gaandeweg naar stand 9.

Spoel de chilipeper en lente-uien af, maak ze schoon en snijd ze allebei in dunne ringetjes. Voeg aan de soep zout en peper naar smaak toe. Verdeel de soep over de borden, bestrooi met lente-uitjes en chilipeper en serveer.

 

 

3. PAPRIKA-RICOTTASOEP MET HONING 

Ingrediënten: 

  • 4 rode paprika's
  • 2 kleine uien
  • 1 rode chilipeper
  • 2 el olijfolie
  • 500 ml groentebouillon
  • 250 ml slagroom
  • 120 g ricotta
  • 2 el fijngehakte rozemarijn
  • 1 tl honing
  • zout peper
     

Bereidingswijze: 

Maak de parika's schoon, spoel ze af en snijd ze in vieren. Snijd 1 kwart paprika in blokjes en zet deze apart. Schil de uien, snijd ze doormidden en doe de helften samen met de resterende paprika's in de mixkom. Snijd de chilipeper doormidden, verwijder de zaadjes, spoel de helften af en voeg ze eveneens toe aan de mixkom. Hak alles 6 seconden/stand 5.

Voeg de olie toe en fruit de gehakte groente 7 minuten/roast. Voeg de groentebouillon toe en kook alles 10 minuten/100°C/stand 1.

Voeg de slagroom toe en pureer de soep 1 minuut/stand 5-9; begin met stand 5 en verhoog tussendoor gaandeweg naar stand 9. Kook de soep 2 minuten/100°C/stand 2. Laat ietwat afkoelen, voeg dan de ricotta, rozemarijn, honing, zout en peper naar smaak toe en roer alles nog eens 20 seconden/stand 4. Bestrooi met de achtergehouden paprikablokjes en serveer warm.

 

 

4. UIENSOEP MET GEGRATINEERD WIT BROOD 

Ingrediënten: 

  • 125 g emmentaler
  • 4 takjes peterselie
  • 5 uien
  • 2 knoflooktenen
  • 3 el boter
  • 1 l groentebouillon
  • 200 ml Riesling (witte wijn)
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1/2 gehakte oregano
  • 4 sneetjes wit brood
  • zout
  • peper
     

Bereidingswijze: 

Snijd de emmentaler grof, doe de stukken in de mixkom en hak ze 6 seconden/stand 6. Doe de kaas in een schaal en maak de mixkom schoon.

Spoel de takjes peterselie af, schud ze droog en pluk de blaadjes. Doe deze in de mixkom en hak ze 8 seconden/stand 6. Doe de peterselie in een schaaltje en maak de mixkom opnieuw schoon.

Schil de uien en pel de knoflook. Snijd de uien in repen en  knoflookteentje in flinterdunne plakjes. Doe de boter in de mixkom en smelt deze 1 minuut/100°C/stand 1. Voeg de uien en knoflookplakjes toe en fruit deze 6 minuten/100°C/roast.

Voeg de bouillon, wijn, tijm en oregano toe. Kook de soep zachtjes 15 minuten/100°C/stand 1. Verwarm de oven voor op 220° C.

Rooster de sneetjes wit brood en wrijf ze vervolgens in met de tweede knoflookteen. Voeg zout en peper naar smaak toe aan de soep en verdeel deze over vuurvaste soepkommen of ovenschaaltjes. Verdeel hierover de sneetjes brood en bestrooi met de kaas. Gratineer de soep 10 minuten in de oven. Bestrooi met de peterselie en serveer warm.

Trending

Meer leesplezier

HOT NEWS

Meer Hot News

Styling

Meer Styling

Hair & Beauty

Meer Hair & Beauty

Must Haves

Meer Must Haves

Feel Good

Meer Feel Good

FITNESS

Meer Fitness

Food

Meer Food

Meest recente video's

Meer video